Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kiderült, mennyi pénze van a magyaroknak – Így állunk Európában, íme a friss rangsor


Az egész EU-ra kiterjedő háztartási vagyonfelmérés friss adatai alapján a magyarok nettó átlagvagyona a sor végén kullog. Az adatok rávilágítanak arra, hogy a legfelső 10%-ba tartozók átlagvagyona családonként megközelítette a 190 millió forintot itthon, míg a legszegényebbek átlagvagyona 2 millió forint alatt volt – írja a Portfolio.hu.

Kijöttek az EU-s szintű háztartási vagyonfelmérések legfrissebb adatai. Az EU-ban háromévente elvégzik a háztartási vagyonfelmérést (Household Finance and Consumption Survey, HFCS), eddig négy hullámban zajlott le adatgyűjtés (2010, 2014, 2017, 2021). Megnéztük, hogy a korábbi évek adatgyűjtései alapján hogyan alakult a magyarok vagyona EU-s összevetésben, de elég elszomorító képet kapunk:

2021-BEN A MAGYAROK NETTÓ ÁTLAGVAGYONA 105 EZER EURÓT TETT KI, EZZEL PEDIG A SOR VÉGÉN KULLOGUNK, NÁLUNK CSAK A LETTEK ÉS A LITVÁNOK VÉGEZTEK ROSSZABB HELYEN AZ UNIÓS TAGORSZÁGOK KÖZÖTT.

Jó hír viszont, hogy 2017-hez képest javulást látni, de az összesített rangsor esetében ez nem sokat segített a pozíciójavításban.

MAGYARORSZÁGON A LEGGAZDAGABB 10% NETTÓ ÁTLAGVAGYONA KÖZEL 490 EZER EURÓT TETT KI 2021-BEN, AMI MINTEGY 188 MILLIÓ FORINTNAK FELEL MEG, MINDEKÖZBEN A LEGSZEGÉNYEBB 20% ESETÉBEN EZ KEVESEBB, MINT 2 MILLIÓ FORINT.

Korcsoportok szerinti bontásban is érdekesek a vagyoni adatok, a legtöbb EU-s országban az 55-64 év közöttiek rendelkeznek a legmagasabb átlagvagyonnal. Magyarországon ez a 45-54 év közöttiekre igaz:

A felmérés betekintést enged abba is, milyen reáleszközökkel rendelkeznek az uniós háztartások. Érdekes például, hogy

A LAKÓINGATLANOK TULAJDONLÁSA ESETÉN MAGYARORSZÁG OTT VAN A TOP 3-BAN,

További részleteket a Portfolio.hu cikkében olvashatnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük