Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kiderült, kik azok a magyarok, akik számíthatnak fizetésemelésre 2023-ban


. HR-szakértők a Napi.hu-nak azt mondták, jelenleg az orvosok és az IT-szakemberek keresik a legtöbbet, 1,2 millió körül van a bruttó bérük. A legkeresettebb szakmák között vannak az informatikusok, az orvosok, a szakápolók, és a kézbesítők is.

Fotó: NEMÉNYI MÁRTON / 24.HU

Nehéz helyzetben vannak a hazai vállalatok, mert továbbra is a munkaerőhiány a meghatározó, de a munkaerőpiacon a HR-esek nem tapasztalnak válságot, jelentős elbocsátásokról nincs információnk – mondta a Napi.hu-nak Göltl Viktor, a WHC Csoport ügyvezetője.

2023-ban is ugyan úgy, mint 2022-ben az IT/technológiai vezetők, az IT-mérnökök, a folyamatmérnökök és az SSC (szolgáltatóközpont) vezetők vihetik haza a legmagasabb fizetést. Ezen a véleményen van Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója is, aki szerint a telekommunikáció területén, az építőiparban és a marketing, média, PR területen is elég jól fizetnek.

A Profession.hu hirdetéseinek bérjelölései alapján a legmagasabb bruttó fizetésekre az alábbi szakmákban lehet számítani:

  • orvos, szakorvos (magánszektor): átlag bruttó 1,2 millió forint,
  • IT-biztonsági szakemer: átlag bruttó 1,2 millió forint,
  • IT, telekommunikáció (vezető): átlag bruttó 1 millió forint,
  • pénzügyi, gazdasági (vezető): átlag bruttó 1 millió forint,
  • kereskedelmi, marketingigazgató: átlag bruttó 925 ezer forint,
  • HR-manager, HR-vezető: átlag bruttó 855 ezer forint,
  • programozás, fejlesztés: átlag bruttó 802 ezer forint.

Általánosságban elmondható, hogy a külföldi cégeknél magasabb a bérszint, mint a magyar tulajdonú, csak magyar piacra koncentrálóknál – mondta a szakember.

A klasszikus hiányszakmák továbbra is nagyon keresettek, ezek többek között a műszerészek, hegesztők, lakatosok, forgácsolók, villanyszerelők, karbantartók, sofőrök.

A futárok jövedelme pedig nagyot ugrott, teljes állás esetén a havi bruttó bérük eléri a 700-800 ezer forintot is

– mondta Juhász Csongor.

A legkeresettebb szakmák között van 2023-ban is a korábban említett IT-mérnök, technikus, de nagyon nagy igény van szakápolóra, orvosra és a hulladékgazdálkodás területén szemétszállító szakemberre is.

De kellene sok-sok kézbesítő és a takarító is, ugyanis tavaly év végén például a kerékpáros kézbesítőt kereső hirdetésből 750 százalékkal több jelent meg a Profession.hu-n, mint az előző év végén. Emellett látványosan megnőtt a kereslet az autóvillamossági szerelők iránt, több mint 120 százalékkal több ilyen típusú hirdetés volt az állásportálon mint egy évvel korábban. Nagyon sokan keresnek logisztikai küldeményfeldolgozót is, ahol 108 százalék volt az emelkedés és vagyonőrt, tavaly év végén 84 százalékkal nőtt a biztonsági őrt kereső álláshirdetések száma egy év alatt – közölte a Profession.hu szakembere.

A Profession.hu 2022 szeptemberében, készült HR Körképe szerint idén a megkérdezett cégek, kétharmadánál volt tavaly béremelés és 58 százalék idén is ezt tervezi.

Juhász Csongor kitért arra is, hogy a munkavállalók elvárják a legalább inflációkövető béremelést, sőt jellemzően ezt meghaladó igényeket tapasztalnak – átlagosan 15 és 25 százalék között mozognak az elvárások.

Ugyanakkor az is látszik Tüzes Imre szerint, hogy a vendéglátásban és az ingatlanpiacon dolgozók körében az átlagosnál alacsonyabb arányban terveznek béremelést a munkaadók, ami az utóbbi két szakmában dolgozók számára nem jó hír.

További részletek a Napi.hu cikkében.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük