Közzétette - Kategória - Kárpátalja hírei

Kiderült a kárpátaljai rakétatámadás oka: ez történt az orosz rakétacsapás óta


Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció elnöke szerint a Kárpátalja elleni rakétatámadással az oroszok destabilizálni akarják a helyzetet Ukrajna humanitárius térségében.

Fotó: Mandiner

Rakétákat lőttek ki kedd este Volovec területére, melynek következtében az egyik vasúti alállomás kigyulladt, a törmelék pedig 500 m-es körzetben épületeket és járműveket rongált meg.

A főügyészség tájékoztatása szerint a háborús törvények megsértése miatt vizsgálatot indítottak. A nyomozáshoz közös nyomozócsoportot hoztak létre, amelyben ügyészek, Ukrajna Biztonsági Szolgálata (SBU) és a kárpátaljai Nemzeti Rendőrség munkatársai is részt vesznek.

A Kárpátalja elleni első rakétatámadás során egy gázelosztó vezeték is megrongálódott, ami miatt a faluban több mint ötven ház maradt átmenetileg gázellátás nélkül.

Stabilizálódott a vasúthálózat működése

Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció (OVA) elnöke elmondta, hogy a megszállók rakétacsapásának fő célja az volt, hogy destabilizálják a helyzetet Ukrajna humanitárius térségében, ahol jelenleg mintegy 400 ezer polgár él.

Nincsenek katonai egységeink a régió területén, Kárpátalja fő célja és mondhatni funkciója az, hogy olyan humanitárius terület legyen, amely segítséget nyújt a háború elől menekülő polgároknak, akik itt kapnak menedéket. Az ellenség cinikus, rakétacsapást indít, hogy destabilizálja a helyzetet a térségben, és megmutassa, hogy senki sincs biztonságban

– mondta Mikita, hozzátéve, hogy a hegyvidéki vasúthálózat működése a rakétatámadás után stabilizálódott, a vonatok a megszokott rendben közlekednek. A Megyei Katonai Adminisztráció szerint a térségben a rakétacsapás célpontjai a vasútvonalak voltak.

A Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció elnöke mindenkit arra kért, hogy a légiriadó-jelzéseket vegyék komolyan, és azok megszólalására haladéktalanul vonuljanak óvóhelyre. Tilos fényképeket, videókat készíteni és közzétenni a támadásról.