Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kiderül, hogy miért nincs már olyan ízük a gyümölcsöknek és zöldségeknek, mint 20-30 évvel ezelőtt


Egy friss tanulmány szerint indokolt az aggodalmunk – kiderült, mi okozza a zöldek „elíztelenedését”.

Veled is rendszeresen előfordul, hogy beleharapsz egy ínycsiklandónak tűnő, élénkpiros eperbe vagy más gyümölcsbe és zöldségbe, de a jellegzetes, megszokott íz nem társul már a falat mellé? Tényleg csak a nosztalgikus elégedetlenség szól belőlünk, amikor azt mondjuk: a régi jó ízekből már nem maradt semmi? Egyre többet panaszkodunk az alapanyagainkra, de felmerül a kérdés: tényleg van alapja az aggodalomra vagy csak a bosszankodó mentalitásunk szól belőlünk? Például az eperrel kapcsolatban sokan állítják, hogy napjainkban már nem annyira jó ízű, mint korábban. Szomorú, de egy friss tanulmány szerint ez az állítás történetesen igaz, ráadásul még az ízvesztés oka is egyértelműen beazonosítható. Részletek a galériára kattintva. melyet a femcafe.hu szemlézett.

Az eper íztelenné válása két igen elterjedt gombaölő szer – a boszkalid (BOS) és a difenokonazol (DIF) – számlájára írható. A szóban forgó növényvédő szerek a tudósok szerint hatással lehetnek a szamóca sejtmechanizmusaira. Így az eperszem ugyan édes, ám visszafogott ízű lesz, ráadásul tápértéke is alacsonyabbá válik.

A kutatók három részre osztották az általuk termesztett epreket. Mindegyik csoportban azonos körülmények között nevelték a gyümölcsöket, egyik részüket azonban boszkaliddal, másik részüket pedig difenokonazollal kezelték, amikor az eperszemek még zöldek voltak. A harmadik csoportba osztott gyümölcsök esetében nem használtak gombaölő szert.

A teljesen kifejlett, érett gyümölcsök méretükben és színükben is teljesen megegyeztek – a kinézetüket tehát nem befolyásolta, hogy kezelték-e őket gombaölővel. A felszín alatt azonban számos eltérést fedezett fel a kutatócsoport, amelyeket mindkét növényvédő szer előidézett.

A gombaölő szerek hatására csökkent az gyümölcsök szacharóz- és C-vitamin-tartalma. A cukrok savvá alakultak át, így csökkent a kezelt eperszemek édessége. A vegyszerek pedig megváltoztatták az illékony vegyületek mennyiségét, ez pedig íz- és aromavesztést eredményezett.

Egy vakteszt során is értékelték a háromféle eper ízét. Mindenki következetesen a kezeletlen epret hozta ki győztesnek. A kutatók azt remélik, munkájuk ösztönözheti a növénytermesztéssel foglalkozó szakembereket arra, hogy törekedjenek a gombaölő szerek használatának mellőzésére vagy mérséklésére.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük