Közzétette - Kategória - Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek

Kiadták a figyelmeztetést – Újra szexuális tartalmakkal zsarolják az interneten az embereket


Újra szexuális tartalmakkal zsarolják e-mailben az interneten az embereket – jelezte a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. A szervezet szóvivője elmondta azt is, hogy aki ilyen levelet kap, mit tegyen és kihez fordulhat.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet ismét riasztást adott ki az interneten terjedő, magyar nyelvű zsaroló hangvételű levelek miatt, közölte Bor Olivér, az intézet szóvivője.

Mint mondta, időről időre felbukkan ez a fajta kiberbűnőzői módszer, az úgynevezett sextortion kiberbiztonsági kampány. Maga az elnevezés alatt azt a szituációt kell érteni, amikor egy kompromittáló fotó vagy videó birtokában zsarolnak valakit. Sextortion átverésről-csalásról pedig akkor beszélünk, ha a bűnöző nem rendelkezik ilyen jellegű felvételekkel az áldozatról.

A szóvivő megismételte, nem egy új dologról van szó, azonban míg kezdetben, másfél–két évvel ezelőtt, ezek az e-mailek meglehetősen helytelen magyarsággal, sok helyesírási hibával íródtak, addig

mára szinte már majdnemhogy tökéletes magyarsággal készülnek, amelyekben a zsaroló azt állítja, hogy kompromittáló felvételekkel rendelkezik. Sőt, azt is, hogy megfertőzte a gépünket,

telefonunkat egy trójai vírussal, amely segítségével az informatikai eszközökhöz hozzá tud férni, és rögzítette a felhasználó kameráján keresztül, hogy adott esetben az áldozat felnőtt tartalmú oldalakat látogatott meg és közben egyéb intim tevékenységet végzett – magyarázta az InfoRádiónak Bor Olivér. „És azt állítja a kiberbűnöző, hogy amennyiben nem fizetünk […], akkor ezt nyilvánosságra fogja hozni.”

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet minden esetben azt javasolja, hogy hagyjuk figyelmen kívül az ilyen típusú leveleket. Ha megnyitottuk, nagy baj nincsen, tette hozzá a szóvivő, miután elméletileg az ilyen e-mailek nem tartalmaznak vírust, tehát nem ezekkel fogjuk megfertőzni az eszközünket.

„Vagyis csak hagyjuk figyelmen kívül,

és állítsuk be a spamszűrőt például a levél tárgymezőjében szereplő szövege alapján, és ne fizessünk!”

Bor Olivér hozzátette, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapján is minden fontos információ megtalálható azok számára, akik ilyen zsaroló levelet kapnak.