Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Kiadta a figyelmeztetést Müller Cecília: mutálódott az influenza és jönnek az új covid-variánsok


Az országos tisztifőorvos úgy véli, magasabb fertőzésszám jöhet mindkét esetben, ezért a védőoltás felvételének lehetőségét folyamatosan biztosítják.

MTI/Balogh Zoltán

Müller Cecília az InfoRádiónak tett nyilatkozatában arra figyelmeztetett, miszerint szezonális lett a koronavírus, ezáltal télen biztosan több megbetegedésre lehet számítani, illetve az influenzajárvány is komolyabb lehet az idei évben.

Elmondása szerint jelenleg sokféle csoport és tudományos műhely dolgozik azon, hogy egyfajta előrejelzést mondjon, mit várhatunk a jövőben a covid kapcsán, azonban nem létezik olyan tökéletes modell, amely ezt pontosan meg tudná mutatni.

„A vírus rendkívül változékony: variánsok, azon belül alvariánsok jelennek meg. Az irányadó szakmai szervezetek véleménye szerint – és én is így vélem – ez a betegség is a többi légúti megbetegedéshez hasonlóan szezonálissá fog válni” – mondta.

Magasabb fertőzésszám jöhet az őszi-téli légúti vírusok és a koronavírus tekintetében is

Az országos tisztifőorvos arra számít, hogy télen több megbetegedés lesz, a felfelé ívelő folyamat pedig már akkor megkezdődött, amikor a gyerekek visszamentek az iskolákba, óvodákba, vagyis magasabb fertőzésszám jöhet az őszi-téli légúti vírusok és a koronavírus tekintetében is.

Ezt követően arra utalt, mivel mindenkinek más az oltottsági státusza hazánkban, ezért nem kampányszerű oltásokat szerveznek, hanem folyamatosan biztosítják a védőoltás felvételének lehetőségét a jól ismert oltópontokon, illetve a háziorvosoknál.

Müller Cecília azt is elmondta, hogy az influenzavírus is egy variábilis vírus, és az elmúlt évhez képest mindkét A-komponens megváltozott, vagyis ismét védtelenek vagyunk vele szemben – írta az Infostart.

Az oltás beadatását mindazoknak javasolta, akiknél az egészségi állapotuk miatt egy esetleges influenzás megbetegedés súlyosabb szövődményekkel járhatna, valamint a 60 év felettieknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, az egészségügyi és szociális dolgozóknak, továbbá az intézmények ápoltjainak, a kismamáknak és a gyermekvállalást tervezőknek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük