Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kiadta a figyelmeztetést a katasztrófavédelem: a szabadtéri tűzgyújtás, a zöldhulladék-égetés veszélyeire figyelmeztetnek


 

A szabadtéri tűzgyújtás, a zöldhulladék-égetés veszélyeire figyelmeztet közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), azt követően, hogy az elmúlt hétvégén 230 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat.

34136734 – senior farmer cleaning his garden of fallen leaves, burning them in a pile

Ez azt jelenti, hogy a főleg gondatlanságból bekövetkezett tűzesetek során, két nap alatt mintegy 840 futballpályányi terület égett le – közölték. Min írják: tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely jelentősen veszélyezteti a természeti és épített környezetet. Ezért minden esetben figyelembe kell venni a helyi önkormányzati szabályozásban foglaltakat, ami általában csak kivételesen engedélyezi a szabadtéri égetés. Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni és már a tűzgyújtás időpontjában rendelkezésre kell állnia az oltáshoz szükséges víznek – ismertetik. Az is segít, hogyha egy lapáttal földet hányunk a parázsra, illetve a feltámadó szél esetén abba kell hagyni az égetést – sorolják. A szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka – folytatják – az eldobott égő cigarettacsikk. Ezért a csikket soha senki ne dobja el, egy esetleges kirándulás alkalmával mindenki gyűjtse tárolóban!Arra is figyelmeztetnek, hogy tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A parazsat pedig homokkal, vagy földdel célszerű elzárni a levegőtől – közölte az OKF.