Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ki kell-e tiltani a mobilokat a magyar iskolákból? Így reagált a szakma a miniszter ötletére


Rétvári Bence belügyi államtitkár a holland tiltást posztolta a Facebook oldalán. Ki kell-e tiltani a mobilokat a tantermekből? – Csák János tegnapi nyilatkozata után megkérdeztük a pedagógus szakszervezeteket mi a vélényük. Zérótoleranciát senki sem szeretne.

Semmiképp sem tartaná jónak a zéró toleranciát, ha Csák Jánosék “felülről hoznának egy ilyen előírást, azzal kiskorúsítanák az oktatást” – jelentette ki. Nagy Erzsébet az atv.hunak nyilatkozva, miután tegnap az éves miniszteri meghallgatásán Csák János közölte: a tárcájánál, a Kulturális és Innovációs Minisztériumban (KIM) már dolgoznak azon, hogy a jövőben beengedjék-e a tantermekbe a mobiltelefonokat.

Magyarországon a hatályos rendelkezés szerint a köznevelési intézmények saját házirendjükben dönthetnek a digitális mobil eszközök tanórai és azon kívüli használatáról.

Nagy Erzsébet – “Kütyümániás”, a tiltás a történelemből a géprombolásra emlékeztetné

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja most a kérdésünkre úgy fogalmazott:

ha ilyen tiltó szabályozás születne, “az őt a történelemből a géprombolásra emlékeztetné”, hiszen a mobiltelefonnak, mint eszköznek a haszálata a tanórán az oktatást segíti.

Nem nagyon lehet kizárni, hogy a tanulók a pad alatt játszani, mobiltelefonozni próbáljanak adott esetben, csak érdekes oktatással, izgalmas órákkal – tette hozzá.

Azt egy másik kérdésnek nevezte, hogy a szünetekben legyen-e szerepe a mobiltelefon használatának. Azt a tapasztalatok alapján a tantestületeknek kell eldönteni, hogy ezt szabályozzák-e – mondta.

Nagy Erzsébet nem tartja “ördögtől valónak”, hogy a tanuló kapcsolatot tudjon tartani a családdal. De mint mondta, vannak helyzetek, amikor van hátulütője is a mobiltelefonálgatásnak, amikor célszerű külön, meghatározott időre korlátozni akár a családdal a kapcsolattartást, ilyen a helyi kirándulás, vagy a táborozás ideje, látott ugyanis példát arra, hogy “a gyerek a telefonon lógott és a szülein”, és ez nem volt jó – említett negatív példát is.

Totyik Tamás: ,,Összebeszéd” kellene Csák János és Pintér Sándor között

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke az érdeklődésünkre azt mondta: az okostelefont értelmes célokra kell a tantermekben, az órákon használni és nem kitiltani. Totyik Tamás felhívta a figyelmet, hogy a 14-18 éves diákok 90 százaléka rendelkezik okos telefonnal, “ezeket értelmes célokra kellene használni” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy Pintér Sándor belügyniniszter fontosnak nevezte a digitális fejlesztést az oktatásban, e téren az okostelefonokra kellene összpontosítani Totyik Tamás szerint. Digitális mérésre lehetne applikációkat használni, de akár adott témakörhöz tartozó filmeket is lehetne nézni tette hozzá a PSZ elnöke, az észt oktatásból hozva digitalizációs példát, azt, hogyan tudja a tanulókat a kötelező ismeretanyag elsajátításában segíteni az okostelefon.

Totyik Tamás szerint “összebeszédre”, “összeműködésre” lenne szükség Csák János és Pintér Sándor belügyminiszter között az ügyben.

Az NPK elnöke kizárja a zéró toleranciát

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke a teljes tiltást, a zéró toleranciát kizárja. Horváth Péter munkatársunk érdeklődésére azt mondta: Pintér Sándor belügyminiszter szintén egy tegnapi bizottsági meghallgatáson épp arról beszélt, hogy a digitalizáció szerepét erősíteni kell az oktatásban.

A cél, hogy a tanulók a tananyagot, a feladatokat könnyebben elérjék, jobban lathassák, “jelen pillanatban a mobiltelefon erre jó eszköz” – jelentette ki, hangsúlyozva: a tanórán szerinte mindenképpen megengedett kell legyen a mobilok használata  a pedagógus által meghatározott keretek között, “rendezett módon kellene használni” a jövőben is.

Ami a szünetet illeti: Horváth Péter a teljes tiltást nem látja sem kivitelezhetőnek, sem ellenőrizhetőnek a szünetekben.  “Ha a pedagógus feladata lenne a telefonok beszedese, elzárása, majd a kiosztás, azzal sok értékes idő menne el, ahelyett, hogy készülni tudna a következő órára” – mondta az NPK elnöke.

A holland hírre Rétvári Bence a Facebook-oldalán reagált – kiposztolta

Rétvári Bence belügyi államtitkár november közepén posztolta a Facebook oldalán a hírt, hogy Hollandiában jövőre már nem lehet bevinni az osztálytermekbe mobiltelefont. “A tanulók így könnyebben tudnak a tanulásra figyelni!” – írta a közösségi oldalán.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük