Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Kétszer is emelkedhet 2021-ben a minimálbér

Februártól négy százalékkal, majd júliustól – ha a feltételek teljesülnek –  további egy százalékkal nő a minimálbér és a garantált bérminimum összege – írja a Magyar Nemzet. Ez a megállapodástervezet körvonalazódik a munkaadók és a szakszervezetek közötti hétfői ülés előtt, az egyezséget azonban nem mindenki fogadja el.

Címlapkép: Getty Images

Olyannyira megmerevedtek az álláspontok a minimálbér-tárgyalásokon, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán résztvevő tárgyalófelek mindegyike által elfogadható megállapodás helyett egy, a többségi konszenzust tükröző egyezség születhet. Ezt a munkáltatói oldal minden képviselője elfogadhatja, míg a munkavállalói oldalon a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem támogatja várhatóan az egyezséget, a Munkástanácsok Országos Szövetsége igen. A lap úgy tudja, hogy a Liga Szakszervezetek is a megállapodás hétfői aláírása mellett döntenek.

napilap most azt írta, hogy hosszas, elhúzódó egyeztetéseket követően úgy tűnik, megállapodnak a munkaadói képviseletek és a szakszervezetek a minimálbér és a garantált bérminimum összegének emeléséről. A bérmegállapodást hétfőn alá is írhatják.

ENNEK LEGFONTOSABB ELEME, HOGY FEBRUÁRTÓL A JELENLEGI BRUTTÓ 161 EZER FORINTOS MINIMÁLBÉR 167 400 FORINTRA EMELKEDIK, MÍG A GARANTÁLT BÉRMINIMUM 210 600 FORINTRÓL 219 EZER FORINTRA NÖVEKEDNE.

Júliustól automatikusan további egy százalékkal emelkedne a kötelező legkisebb keresetek összege, ha a szociális hozzájárulási adó (szocho) tovább csökken. Ebben az esetben júliustól a minimálbér bruttó 169 ezer, a bérminimum 221 200 forint lehet – jegyzi meg a lap, amely emlékeztet arra, hogy a szocho csökkentésének módját a 2016-os 6 évre szóló bérmegállapodásban rögzítették a felek.

A 2022-ig szóló megállapodás értelmében a szocho akkor csökkenhet további két százalékponttal (jelenleg 15,5%), ha 2020-ban a versenyszféra reálbér-növekedése meghaladta a hat százalékot. A korábbi évek gyakorlata szerint a szocho csökkentésére júliustól van lehetőség, ekkor lehet vizsgálni a feltételként szolgáló adatok teljesülését.

Megvan rá a reális esély, hogy a versenyszférában a bruttó reálkereset növekedése 2020-ban is elérte a hat százalékot. Egyelőre a január és az október közötti értékeket ismerjük, ebben az időszakban elérte – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

Ha hétfőn megszületik a megállapodás, a munkavállalók fizetése februártól emelkedne (vagyis a gyakorlatban a magasabb fizetést márciusban kapják kézhez), ugyanakkor a minimálbér alapján számolt juttatásoknál a többletet a kormány ígérete szerint januárra is megkapják az érintettek.