Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Későnyárias idővel búcsúzik az október, 23 fok is lehet napközben


Az átlagosnál 10-15 fokkal melegebb levegő áramlik a magasban Európa középső és nyugati területei fölé, így még pár napig mi is élvezhetjük az enyhe időjárást.

Szerdán többfelé lesz párás, ködös a reggel, elszórtan szitálás is kialakulhat. A köd és az alacsony szintű rétegfelhőzet helyenként kora délutánig is megmaradhat, de a legtöbb helyen feloszlik. Napközben a Duntától keletre sokfelé számíthatunk többórás napsütésre, miközben nyugat felől felhők érkeznek fölénk, de csak néhol fordulhat elő átmenetileg gyenge eső. A Dunántúl északi felén helyenként élénk lehet a délies szél. Hajnalban 4 és 11, délután 15 és 22 fok között alakul a hőmérséklet – írja az Időkép.

Csütörtökön párás, ködös reggelre, napközben viszont az ország nagy részén többnyire napos időre van kilátás, csak helyenként ragadhat be a köd és az alacsony szintű rétegfelhőzet. Említésre méltó csapadék nem várható, legfeljebb hajnalban, reggel lehet ködszitálás. Nem lesz jelentős a légmozgás. A csúcshőmérséklet a naposabb tájakon 20-22 fok körül, a hosszabb ideig ködös részeken 20 fok alatt alakul.

Pénteken is sokfelé párás, ködös lesz a reggel, helyenként ködszitálás is előfordulhat. Napközben felhősebb és naposabb időszakok válthatják egymást, de lehetnek tartósabban borongós körzetek is. Számottevő csapadék továbbra sem várható. Gyenge, mérsékelt marad a szél. Délután 15-23 fokra van kilátás, a tartósabban borongós körzetekben várható a hűvösebb idő.

hétvégén sem várható lényeges változás. Sokfelé párás, ködös reggelekre, napközben az ország nagyobbik részén napos időre van kilátás, de lesznek tájak ahol tartósabban megmaradhat a köd és az alacsony szintű rétegfelhőzet. Ezeken a tájakon 14-15 fok körül, máshol 18 és 23 fok között alakul délutánonként a csúcshőmérséklet. A légmozgás továbbra sem lesz jelentős.

Az átlagosnál 10-15 fokkal melegebb levegő áramlik a magasban Európa középső és nyugati területei fölé.

Lényeges változásra a hónap hátralévő részében nem számíthatunk, az Atlanti-óceán fölött továbbra is aktív lesz a ciklontevékenység, míg Európa nagy része fölött magas nyomású képződmény határozza meg az időjárást. A kontinens nyugati partjainál képződő ciklonok előoldalán gyakorlatilag folyamatos délies áramlás alakul ki, mellyel Afrika felől szubtrópusi eredetű levegő érkezik a kontinens nyugati, majd középső területei fölé.

Olyannyira, hogy szombaton és vasárnap térségünkben a 850 hPa-os főizobárszinten, kb. 1500 méteres magasságban 10-15 fokkal lesz melegebb az átlagoshoz képest. Ez annyit jelent, hogy 15 foknál is melegebb lesz ebben a magasságban, amely egy nyári helyzetben a talaj közelében kb. 30-35 fokos hőséget eredményezne.

Október végéhez közeledve ilyen melegre természetesen már nem kell számítani, a lényegesen alacsonyabb napállás és a jelentősebb átkeverő légmozgások hiánya miatt hétvégén a legmelegebb tájakon 22-24 fokot mutathatnak majd a hőmérők, viszont lesznek tartósabban ködös tájak, ahol a 15 fokot sem érik el a maximumok.

Tőlünk nyugatabbra, így például Franciaországban, Németország déli részén, Svájc és Ausztria alacsonyabban fekvő területein, valamint Csehországban viszont a 25 fokot is elérheti, meghaladhatja a csúcshőmérséklet a hétvége folyamán.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük