Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Kerékpáros túraközpont került kialakítása a gergelyiugornyai Tisza-parton

Vásárosnamény megújulásának egyik kulcsa a turizmus fejlesztése. A város turisztikai potenciálja hihetetlenül sokszínű, hiszen a város és a térség kulturális és egyházi öröksége, népművészete, természeti kincsei, gasztronómiája, és földrajzi elhelyezkedése kiváló alapot nyújtanak a turizmus húzóágazattá válásához a városban. A város vezetése felismerve több évtizedes lemaradását ezen a téren, a turizmusfejlesztést határozta meg városfejlesztési stratégiája egyik legfontosabb, egyben a leggyorsabb beavatkozást igénylő területeként.

Vásárosnamény Város Önkormányzata a vásárosnaményi emberek és a város jövője iránt érzett felelősségtől vezérelve, szakítva az elmúlt évtizedek minden koncepciót nélkülöző, ad hoc fejlesztéseinek gyakorlatával, egy hosszú távú városfejlesztési terv megalkotására szánta el magát. A városfejlesztési terv legfontosabb célja, hogy Vásárosnamény lakóinak élhetőbb otthont és megélhetést biztosítson, valamint a város vendégeinek maradandó élményt nyújtson, hogy erőforrásaival felelősen és fenntarthatóan gazdálkodó, valamint több száz éves múltjához méltóan, országosan is sikeres várossá váljon. A város adottságait, környezetét, és lehetőségeit, a fenti célok eléréséhez a gazdaságfejlesztés és innováció, az infrastruktúrafejlesztés és a munkahelyteremtő beruházások mellett a turisztika, mint a város egyik legfőbb kitörési pontja került meghatározásra.

Az elmúlt évek során így számos turisztikai fejlesztés valósult meg Vásárosnaményban, mely rövid és hosszútávon jelentős bevételeket eredményezett és eredményezhet az önkormányzat, a helyi vállalkozók és ez által a beregi térségben élő lakosok számára. A városi turizmusfejlesztés első legfontosabb lépése, hogy azokat a minőségi és látogatóbarát helyeket, amelyek miatt a vendégek a városba érkeznek, mihamarabb fejleszteni lehessen. Ehhez rendkívül szükséges, a vonzerők lehető legnagyobb pénzügyi támogatása, melynek keretein belül újult meg immáron a Szilva Wellness és -Termálfürdő, vagy éppen az Eötvös-kúria is.

Ilyen fejlesztés zajlik jelenleg a gergelyiugornyai Tisza-parton, mely a koncepció szempontjából szerencsés helyzetben van, hiszen nem a semmiből kell a vonzerőit megteremtenie, és nem kell nagy volumenű építkezésekbe kezdenie ahhoz, hogy a turisták felkeressék a várost, hiszen a természeti értékek és a látványosságok már évtizedek óta megvannak. Ezért a cél a tisza-parti üdülőövezet régi fényének visszaállítása, valamint az új turisztikai trendek bevezetése a part területére. Így lapátos pihenőhely, család-barát faház, közösségi terek és a Bereg Szíve Üdülőközpont teljes felújítására is sor került. Az infrastrukturális fejlesztések következő ütemében  kerékpáros túraközpont került kialakítása ,a város leglátogatottabb turisztikai célpontjában, A beruházás keretein belül az Önkormányzat tulajdonában lévő Bereg Szíve Üdülőközpontban, az egyik parancsnoki épület és alpesi faház rekonstrukciója, valamint egy 21,3 m2-es újonnan épített filagória kivitelezése történt meg. Az alpesi ház alsó szintjén egy 33 m2-esm zárt kerékpártároló és szervizpont kerül kialakításra, a parancsnoki épületben pedig s két darab iroda és egy teakonyha lesz kialakítva 25,2 négyzetméteren.