Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Keményen beleszálltak a pedagógusok Pintér Sándorékba a gyerekek kötelező IQ-vizsgálata miatt


A szervezet azt bírálta, hogy a Belügyminisztérium IQ-vizsgálatának elvégzésére kötelezik az állami gondoskodásban élő gyerekeket.

Fotó: atv.hu

Ráadásul ezt „megfelelő reliabilitás és validitás vizsgálatok nélkül” tenné. „Megfelelő szakemberek bevonása nélkül a közvélemény megtévesztésére adhat okot, ha ezekre IQ-tesztként hivatkozunk” – szögezi le a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete „Lássunk tisztán” című bejegyzésükben.

A tesztet ugyanis nem a tudományosan elismert módszerek egyikével, hanem a Testometrika nevű, orosz nyelvű honlap feladataival kell elvégeztetni a 6 és 18 éves kor közötti gyerekekkel, az eredményeket pedig kötelezően tovább kell küldenie a gyámoknak az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálathoz (OGYSZ).

A PDSZ „a közvélemény tisztánlátása érdekében” közérdekű adatigénylés keretében arra kéri a minisztériumot, válaszoljanak a következő kérdésekre:

  • Milyen döntés-előkészítő háttéranyagok álltak rendelkezésükre a Testometrika platform megbízhatóságáról, azaz milyen mintákon, milyen statisztikai próbákkal igazolták, hogy a teszt megbízható eredményt ad?
  • Hogyan bizonyosodtak meg a teszt érvényességéről, azaz arról, hogy az valóban azt méri, amire szánták?
  • Milyen háttéranyagok alapján kívánják értelmezni platform IQ-vizsgálatát, és milyen adatok állnak rendelkezésükre arról, hogy milyen állítások tehetők megbízhatóan az elért eredmények alapján, milyen fejlesztések, ellátások vagy egyéb döntések merülnek fel indikációként az elért eredmények függvényében?
  • Pontosan milyen szakmai kvalifikációval rendelkező szakemberek fogják az eredményeket kiértékelni? Milyen egyéb dokumentumokkal fogják összevetni a Testometrika platform tesztjéből származtatott eredményeket?

– számolt be a PDSZ posztjáról a hvg.hu.