Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kemény világ jöhet a bolti tolvajokra: jön a mesterséges intelligencia


Huszonhét hazai és külföldi cég mutatta be okos megoldásait a csütörtökön zárult IoT Live Show eseményen. A Budapesten megtartott szakmai rendezvény részeként – a Yettel IoT Nagydíj keretében – számos vállalat mérte össze M2M fejlesztését, amelyen első helyen a WegaTech végzett a bolti és áruházi lopások visszaszorítására fejlesztett rendszerével – írja a hvg.hu.

Az IoT-szektorban – azaz a gépek közötti kommunikációra épülő „dolgok internetében” – szinte naponta jelennek meg meg olyan új megoldások a piacon, amelyek hosszú, vagy akár már rövid távon is meghatározhatják a mindennapjainkat. A környékbéli újdonságok számára engedett teret a MOHAnet által május 25-26-án második alkalommal megtartott IoT-fejlesztési verseny. A technológiai fókuszú üzleti rendezvény kiállítói nevezhettek a 3 millió forint összdíjazású Yettel IoT Live Show Nagydíjra is.

A szakmai zsűri döntése alapján a WegaTech nevű cég nyerte a kiírást a bolti és áruházi lopások elleni rendszerével. A platform a bolti kamerarendszerek képeit mesterséges intelligencia segítségével elemzi, így képes felismerni lopási tevékenységet megelőző jellemző mozdulatsorokat, és beazonosítani magát a lopás tényét is, erről azonnali riasztást küld az üzletteret felügyelő személyzet számára.

Második helyezett lett a Hotelify, amely felokosítja és digitalizálja a szállodákat és vendéglátóhelyeket, egyúttal digitális kényelmi szolgáltatásokat biztosít a szállóvendégek számára is. Harmadik helyen a KidCare végzett, amely a kisgyermekek pelenkájára helyezett szenzorok használatával képes követni a csecsemők aktuális állapotát, mozgásmennyiségét és mozgástípusait.

hvg.hu