Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Katonaköteles férfiakat csempésztek a határon: milliókba fáj a kárpátaljaiaknak, hogy hazánkba szökhessenek


Számtalan kárpátaljai férfi esett már el az orosz-ukrán háború során. Sokan ezért a kötelező frontszolgálat helyett inkább a szökést választják, és igyekeznek minden lehetséges módszerrel átjutni a határon írja a Ripost.hu.

Fotó: Kárpátaljai Rendőrség

Nem meglepő, hogy sokan a magyar-ukrán határt választják, itt próbálják meg a határőröket kijátszva vagy éppen velük együttműködve elhagyni az országhatárt. Korábban már megírtuk, hogy volt olyan férfi, aki nőnek öltözve, női papírokkal akart átszökni Magyarországra, míg mások súlyos százezreket költenek arra, hogy megléphessenek a sorozás elől.

Így tett most három kárpátaljai férfi is, akik fejenként 3000 dollárt, azaz több mint egymillió forintot fizettek volna azért, hogy két munkácsi embercsempész átszöktesse őket a számukra biztonságot jelentő Magyarországra. A terv azonban nem sikerült, ugyanis a katonakorú férfiak és a két csempész is lebukott a beregszászi járásban található Asztély községben.

Az embercsempészek elfogása során a helyszínen talált devizát és az autójukat is lefoglalták. A fogvatartottak lakóhelyén házkutatást tartottak, melynek során készpénzt és számos más fontos tárgyi bizonyítékot találtak

 – közölte a Kárpátaljai Rendőrség. Az ügyben azóta is nyomoznak, a csempészek pedig akár kilenc év börtönbüntetést is kaphatnak tetteikért.

A Ripost.hu-nak egy kárpátaljai asszony elárulta: nagyjából 3000 dolláros és eurós áron visznek át embereket, de az összeg lehet ennél alacsonyabb és magasabb is:

Nagyjából reális ez a 3000 dolláros ár, de van, aki ennek a feléért is átviszi az embert, de olyan is, aki sokkal többet kér. Hallottunk már 5000 eurós, azaz majdnem 1,9 millió forintos árról is, de volt példa 1000-2000 euróra és dollárra is

 – mondta a nő. Hozzátette, sokan nem próbálják meg, mert félnek a megtorlástól:

Nem nézik jó szemmel a hatóságok és kőkeményen büntetik, így sokan inkább meg sem próbálják, még akkor sem, ha van rá pénzük

 – mondta.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük