Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Katasztrófa lehet télen: sok megbetegedés és korai halálozás várható a szakértők szerint


Rendkívüli mértékben sújtja a magyarországi lakosságot az energiaárak drasztikus növekedése. Az elszálló fűtésszámlákon kívül az illegális égetések is nagy problémát jelentenek.

Fotó: Vadven / Getty Images Hungary

A Habitat for Humanity Magyarország, a Levegő Munkacsoport és a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete levelet küldött a magyarországi önkormányzatoknak, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy megfelelő intézkedésekkel jelentősen enyhíthetők az energiaválság negatív következményei.

Ha a kormány és az önkormányzatok nem hoznak azonnali intézkedéseket annak érdekében, hogy a lakosság meleg otthonokban és viszonylag tiszta levegőben vészelje át az idei telet, annak nagyon súlyos következményei lehetnek, írja a Levegő Munkacsoport.

Ezek híján a kihűlt épületek és az égetés következtében fokozottan szennyezett levegő miatt – amit tetézhet a koronavírus- és influenzajárvány – minden eddiginél több megbetegedés és korai halálozás fordulhat elő, írják.

A civil szervezetek úgy vélik, hogy az egyik legfontosabb dolog felvilágosítani a lakosságot arról, hogy hogyan lehet csökkenteni a fűtésszámlát. A legjobb lenne konkrét segítség nyújtása szakemberek közreműködésével.

A másik fontos szempont a határozott fellépés az illegális égetések ellen, mert ezek sokkal többet árthatnak, mint amennyit használnak. A lignit lakossági égetését sem szabad támogatni, mert az is nagy mértékben szennyezi a levegőt, ráadásul a tüzelőberendezést is tönkreteheti.

– Idén előreláthatóan a korábbinál is sokkal többen fűtenek majd szilárd anyagokkal – gyakran elavult tüzelőberendezésekben, rossz tüzelőanyagokkal, hibás tüzelési módszerekkel. A legjobb esetben a fűtés száraz fával történik, ami szintén szennyezi a levegőt, azonban nem ritka, hogy az ennél sokkal nagyobb szennyezést okozó nedves fát vagy szenet (többnyire az égetéskor rendkívül szennyező lignitet) használják.

Nagyon sokan égetnek bontott ablakkeretet, bálás ruhát, műanyagot és egyéb hulladékot is, amivel szó szerint halálos mérgeket engednek nagy mennyiségben a levegőbe. A Levegő Munkacsoport 12 pontos javaslatot készített az önkormányzatok részére arról, mit tehetnek a lakossági hulladékégetés visszaszorítására – fogalmazott Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője.

– Most minden lehetséges erőforrást a lakosság fűtési gondjainak a megoldására kell fordítani, akár úgy is, hogy felfüggesztik a folyamatban lévő és tervezett építkezéseket, átcsoportosítva a pénzt és a szakembereket. A nemzeti katasztrófa megelőzése érdekében szinte olyan mozgósítást kell elrendelni, mint háborús helyzetben – tette hozzá Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük