Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kásler Mikós bejelentette, hogy mikortól lesz elérhető a Pfizer oltóanyaga az 5-11 éves korosztály számára


A Pfizer koronavírus elleni oltóanyagának alkalmazását 5-11 éves gyermekek körében már az EU is jóváhagyta, így Magyarországon is rövidesen megkezdődik a gyermekek oltása.

Fotó: SB Arts Media / Getty Images Hungary

A koronavírus elleni védőoltás eddig csak felnőttek és tinédzserek számára volt elérhető, nemrég azonban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bejelentette, hogy engedélyezi a Pfizer koronavírus elleni oltóanyagának beadását az 5-11 éves korosztálynak is.

Az EMA ajánlása szerint a Comirnaty elnevezésű vakcina általános, felnőtteknek adható adagjának harmadát kell beadni a legkisebbeknek, mely pontosan azt jelenti, hogy míg a felnőttek esetében ez az adag 30 mikrogramm, addig az 5-11 éves korosztályban két, 10 mikrogrammos adagban, háromhetes szünettel lehet beadni a vakcinát.

Miután az EU engedélyezte a Pfizer vakcinájának alkalmazását gyermekek számára, a magyar kormány is megvitatta a lehetőséget, és úgy határoztak, hogy Magyarországon is bevezetik az 5-11 éves korosztály oltását. Kásler Miklós Facebook-oldalán számolt be arról, hogy pontosan mikortól élhetnek a lehetőséggel a szülők.

“2021. december 20-át követően az 5-12 év közötti gyermekek számára is elérhető lesz a Pfizer vakcina. Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett el a járványkezelés azzal, hogy Európai Gyógyszerügynökség csütörtökön engedélyezte az 5-11 évesek oltását is a Pfizer-vakcinával. Magyarország készen áll gyermekeink oltásának a megszervezésére, van elég Pfizer-vakcina és a kormány a gyermekek oltására való további Pfizer vakcinákat kötött le” – írta bejegyzésében Kásler Miklós.