Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kásler Miklós új rendeletet adott ki: így kaphatnak ingyen támogatott gyógyszereket és kezeléseket a menekültek


Kásler Miklós új rendeletet adott ki, amelyben pontosította, hogy az Ukrajnából érkező menekültek hogyan juthatnak hozzá a támogatott gyógyszerekhez, kezelésekhez.

Képünk illusztráció Fotó: egeszsegkalauz.hu

Az új rendelet szerint azok a krónikus betegek, akik nem kérnek menedékes státuszt a határátlépéstől számított 30 napig jogosultak az állami szolgáltatóknál térítésmentes orvosi vizsgálatra, gyógykezelésre, valamint támogatott gyógyszerkiváltásra, onkológiai kezelésekre. Ha közben nem kérték a menekült, menedékes státuszt, azt követően már csak teljes áron juthatnak a patikai készítményekhez. Akinek van Európai Egészségbiztosítási kártyája, az korlátozás nélkül kaphat támogatott orvosságot – írja a Népszava.

A miniszteri utasítás megjegyzi, hogy az Ukrajnából menekülő magyarok ugyan nem kaphatnak menedékes státuszt, de ettől függetlenül ők is igénybe vehetik térítésmentesen a hazai egészségügyi szolgáltatásokat.

A miniszteri rendeletben arra kérik az orvosokat, hogy magyarul nem beszélő menekülteknek nyomtassanak felírási igazolást is. A gyógyszertárban föl kell mutatni azt az igazolványt, például az útlevelet, amely alapján felírták a készítményt. A gyógyszereket a menekültek ugyanannyiért kapják, mint a magyarok. A támogatott részt az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság állja. A krónikus szív- légzőszervi megbetegedésekre, reumára, fájdalomcsillapításra, cukorbetegségre ható készítményekhez csak egyes kijelölt egészségügyi intézményekben juthatnak hozzá ingyenesen az Ukrajnából érkezők.

A Pfizer oroszországi leányvállatának nyereségével segíti Ukrajnát – olvasson tovább!

A koronavírussal vagy bármely más fertőző betegséggel érkezőket a háziorvosnak szükség esetén a területileg illetékes kórház fertőző részlegére kell beutalnia. A tbc gyanús betegek ellátását bármely tüdőgyógyászati osztály végezheti, a HIV/AIDS gyanús menekülteket pedig a Dél-Pesti Centrumkórház fogadja.

Forrás: népszava