Közzétette - Kategória - Bereg, Szatmár és Rétköz térségi krónikái

Kárpátaljai romák vesztegelnek napok óta a záhonyi állomáson, nincs hová menniük


Kárpátaljai romák vesztegelnek napok óta a záhonyi állomáson, fogalmuk sincs, hová menjenek. Befut a Latorca nemzetközi vonat a záhonyi állomásra, és újabb ukrajnai menekültek érkeznek, amit rezignáltan vesznek tudomásul az összetorlódott kárpátaljai magyar romák, több nap idegőrlő várakozása után- írja a 24.hu.

Fotó: PÉK BALÁZS/24-hu

– Fogalmunk sincs, hogy mi lesz – mondja egy harminc év körüli elcsigázott férfi. – Itt vagyunk harmadik napja, ebből egy éjszakát segített a református szeretetszolgálat. Pesten dolgoztam, onnan jöttem ide, itt találkoztam össze a családdal. Gondoltuk, hogy ugyanúgy megkapjuk a menekülteknek járó segítséget, mint az ukrán álampolgárok. Hát nagyot tévedtünk, már mindenki egyre jobban kétségbe van esve. Ennivalót azért kapunk, például szendvicseket a reformátusoktól.

A magyar kormány csütörtökön este kormányrendeletben határozott arról, hogy minden Ukrajna felől érkező menekültet beenged az országba, de a menekültstátuszt és a vele járó kedvezményeket csak a külföldi állampolgárok kaphatják meg. Az állomáson veszteglő roma családok pedig magyar állampolgárok, akik szintén kárpátaljai településekről menekülnek a háború elől.

A váróteremben mindenféle társadalmi csoport, osztály, etnikum jelen van; tanácstalan, Kijevből menekült afrikai diákok lesik a menetrendet, roma gyerekek alszanak egy padon egymás vállára dőlve, nyugati rendszámú autókban várakozó rokonokhoz igyekvő, jómódúnak látszó urbánus ukránok haladnak gurulós bőrönddel.

/24.hu/