Közzétette - Kategória - Kárpátalja hírei

Kárpátalja most a béke szigete, Kijevben pedig az emberek próbálják folytatni az életüket


Oroszországnak hosszabb távú célja az lehet, hogy csapatai eljussanak a Dnyeper folyó vonaláig Ukrajnában – véli az ATV Hiradó által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő. Kis-Benedek József úgy látja, hogy a nyugati országrész elfoglalásához nem áll rendelkezésre elegendő erő. Kárpátalja az ott élő szerkesztő-riporter szerint most a béke szigete, Kijevben pedig – az Index ott tartózkodó újságírója szerint – az emberek próbálják folytatni az életüket.

Lebombázott falvak, menekülő emberek: már több mint hat hete zajlik a háború Ukrajnában. Az orosz erők eddig leginkább az ország keleti és déli részére fókuszáltak, de a magyar határtól 230 kilométerre fekvő nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk térségében is indítottak támadást. A brit védelmi minisztérium pénteki térképén pirossal jelölik azokat a területeket, amelyeket az oroszok már ellenőrzésük alá vontak.

„Kárpátalja úgymond egy ilyen humanitárius segélyfolyosóvá alakult…”

Az első héten nagy volt a pánik, de azóta az emberek arra rendezkedtek be, hogy a keletről érkező menekülteket segítsék – mesélte Debreceni Kamilla kárpátaljai szerkesztő-riporter. „Kárpátalja egyelőre a béke szigete, hiszen itt nem történtek se légicsapások, se robbantások, itt nem történik semmi, hanem mi azokat tudjuk csak átélni félig-meddig, amit ők mesélnek” – tette hozzá.

A Kijev körüli városokban hatalmas pusztítást végeztek az orosz erők, a fővárosban azonban nincsenek harcok. Az Index Kijevben tartózkodó újságírója szerint, ha nem hallatszanának robbanások és lövések, azt lehetne hinni, hogy nincs is háború.

„Próbálják folytatni az életüket, aki tud, dolgozik. Kinyitottak a kávézók, rengeteg étterem viszont ingyen ellátást biztosít, ingyen ebédet azoknak, akiknek nincsen hozzáférésük, nincs pénzük esetleg” – részletezte a helyzetet Kiss Dániel, az Index újságírója.

A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, Oroszországnak nem célja a nyugati országrész elfoglalása, hiszen nem áll rendelkezésére ehhez elegendő erő.

„A pillanatnyi állások alapján arra lehet következtetni – tekintettel arra, hogy az orosz hadműveleti terveket nyilván nem ismerjük -, hogy egy távolabbi cél lehet a Dnyeper folyó vonaláig eljutni” – vélekedett  Kis-Benedek József, biztonságpolitikai szakértő.

atv.hu