Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Karácsonyra eltűnhet a boltokból a hagyma és a burgonya


A legtöbb termelő szabadulna a gyökérzöldségektől, ugyanis azokat csak karácsonyig lehet minőségveszteség nélkül eltartani. Sokan azon gondolkodnak, megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy úgy járnak jobban, ha a betakarítást követően a földek mellől adják el a terményt.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Az év végére eltűnhetnek a magyarországi boltokból a gyökérzöldségek, többek között a hagyma és a burgonya is. Az időjárási nehézségek és a növekvő energiaárak mind nehezítik e termékek tárolását, így a magyarországi kertészetek nehéz döntés előtt állnak.

Lédó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője a VG-nek elmondta, télen a zöldségek mindig drágábbak, ugyanis ilyenkor a tárolási költséget is bele kell kalkulálniuk a kertészeteknek az átadási árakba. Hozzátette: idén rendkívüli helyzet alakult ki az ágazatban, mert az energiaárak drasztikus emelkedése a tárolási költségeket nagyon megnövelte.

lap információi szerint a termelők azon gondolkodnak, hogy megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy úgy járnak jobban, ha a betakarítást követően a földek mellől adják el a terményt. A legtöbb háztartás a jelenlegi helyzetben igyekszik visszafogni kiadásait, így a termelők attól tartanak, hogy a megnövekedett tárolási költségeket jövőre nem tudják beépíteni az árakba. Ráadásul a gyökérzöldségeknek egyébként sem volt túl jó a termése idén.

A legtöbben most szabadulnának az árutól, ugyanis az egyszerű tárolókban csak karácsonyig lehet minőségveszteség nélkül eltartani a zöldségeket. Utána speciális hűtőtárolóra van szükség a minőségmegőrzés érdekében. Magyarországon egyelőre kevés van ilyen korszerű tárolókból.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük