Váratlan dolgot állapítottak meg a kapszulás kávékról a kanadai Québeci Egyetem tudósai egy friss kutatás során.
A kutatók szerint a kapszulás kávék fogyasztása mégsem olyan környezetszennyező, mint ahogyan azt a legtöbben gondolták.
A kapszulás kávé kevésbé környezetszennyező
A kapszulás kávék az elmúlt években hihetetlen népszerűségre tettek szert, de sokan kritizálják őket a környezetre gyakorolt hatásuk miatt.
A kanadai Quebeci Egyetem kutatói szerint azonban a kávézás ezen módja talán mégsem olyan nagy teher a környezetre, mint ahogy azt eddig gondolták, írja a HVG a BBC cikke alapján.
A kutatók a tanulmányhoz átnézték az elmúlt időszak kávéfogyasztással kapcsolatos publikációit, aztán megmérték, hogy 280 milliliter kávé elkészítése mennyi üvegházhatású gáz kibocsátását eredményezi. Ennek során mindent figyelembe vettek a kávébab előállításától kezdve a megtermelt hulladék mennyiségéig.
A tudósok megállapították, hogy a legtöbb kibocsátást a hagyományos, csepegtetős kávé elkészítése okozza, mert itt egy adag kávé lefőzéséhez több kávé kell, mint a többi módszernél. A víz felmelegítéséhez és a kávé melegen tartásához szintén sok energiára van szükség. A második legkevésbé környezetbarát kávéfőzési mód a french press.
A dobogó harmadik helyén helyezkedik el a kapszulás kávéfőzés, ennél kapszulánként 11-13 gramm kávé takarítható meg.
A lista utolsó helyén elhelyezkedő, legkörnyezetkímélőbb módszer az instant kávék használata, hiszen itt a többinél kevesebb kávét kell a csészébe tenni, ráadásul a vízforralók kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos kávéfőzők.