Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kapszulás kávét fogyaszt? Meglepő dolog derült ki egy kutatás során


Váratlan dolgot állapítottak meg a kapszulás kávékról a kanadai Québeci Egyetem tudósai egy friss kutatás során.

Fotó: Jose A. Bernat Bacete / Getty Images Hungary

A kutatók szerint a kapszulás kávék fogyasztása mégsem olyan környezetszennyező, mint ahogyan azt a legtöbben gondolták.

A kapszulás kávé kevésbé környezetszennyező

A kapszulás kávék az elmúlt években hihetetlen népszerűségre tettek szert, de sokan kritizálják őket a környezetre gyakorolt hatásuk miatt.

A kanadai Quebeci Egyetem kutatói szerint azonban a kávézás ezen módja talán mégsem olyan nagy teher a környezetre, mint ahogy azt eddig gondolták, írja a HVG a BBC cikke alapján.

A kutatók a tanulmányhoz átnézték az elmúlt időszak kávéfogyasztással kapcsolatos publikációit, aztán megmérték, hogy 280 milliliter kávé elkészítése mennyi üvegházhatású gáz kibocsátását eredményezi. Ennek során mindent figyelembe vettek a kávébab előállításától kezdve a megtermelt hulladék mennyiségéig.

A tudósok megállapították, hogy a legtöbb kibocsátást a hagyományos, csepegtetős kávé elkészítése okozza, mert itt egy adag kávé lefőzéséhez több kávé kell, mint a többi módszernél. A víz felmelegítéséhez és a kávé melegen tartásához szintén sok energiára van szükség. A második legkevésbé környezetbarát kávéfőzési mód a french press.

A dobogó harmadik helyén helyezkedik el a kapszulás kávéfőzés, ennél kapszulánként 11-13 gramm kávé takarítható meg.

A lista utolsó helyén elhelyezkedő, legkörnyezetkímélőbb módszer az instant kávék használata, hiszen itt a többinél kevesebb kávét kell a csészébe tenni, ráadásul a vízforralók kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos kávéfőzők.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük