Júniusi pusztító vihar – Elismerések a károk felszámolásában kiemelkedően teljesítőknek!

40 eve varos vasarosnameny
Illusztráció

Illusztráció

Hatalmas anyagi kárt okozott megyénkben, a június 27-ei vihar, 81 településen több ezer ingatlan rongált meg és járhatatlanná tette a köz-, és vasúti útvonalakat is. A károk elhárításában jelentős szerepet vállaltak, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai és önkéntesei, akik közel félezren igyekeztek mihamarabb kármentesíteni a térséget. Közülük többen erőn felül vették ki részüket a kárelhárításból, munkájukat pénteken a Megyeházán ismerték el. Román István kormánymegbízott, mint a megyei védelmi bizottság elnöke ezúttal 15 elismerést adott át azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos azok munkájának megbecsülése, akik a rendkívüli helyzetben helyt álltak.
A legnagyobb kárt Kisvárda és Nyírmada térségében okozta a vihar. Román István kormánymegbízott elmondta:

A megyei Védelmi Bizottság úgy döntött, hogy azokat a szakembereket, akik közvetlenül a károk elhárításában helyt álltak, őket kitüntetésben, díjazásban részesíti. Én azt gondolom, hogy nagyon fontos elismerni azoknak a munkáját – legyen szó Katasztrófavédelemről, a Magyar Közútról, az önkormányzatokról vagy más szervezetekről, akik helyt álltak abban az időszakban – bizony nem volt könnyű, nagyon sok munkával és fáradtsággal járt, óriási volt a probléma, de néhány nap alatt sikerült urrá lenni ezeken a problémákon.

Hivatásos és önkéntes segítők is akadtak a megye érintett településein; péntek délelőtt a megyei kormánymegbízott elismeréseket adott át a károk felszámolásában kiemelkedően teljesítőknek a Megyeháza dísztermében. Varga Béla a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója azt mondta:

Nekünk elsősorban a feladatunk az volt, hogy a közvetlen életveszélyt megszüntessük és további anyagi károknak a keletkezését megakadályozzuk. De a helyzet azt kívánta tőlünk, hogy más szerveknek is segítsünk. A közutak is járhatatlanok voltak – fontos volt, hogy az utakat megtisztítsuk, hiszen addig mi sem tudtunk vonulni, amíg a közutak nem voltak járhatóak. De ugyanezt tettük a vasúttal is. Például a 100-as fővonalon vagy a Vásárosnamény Baktalórántháza közötti vasúti vonalon is segítettük a vonalat, a síneket megtisztítani, hiszen még vonatpótló autóbuszokat sem tudtak küldeni, mert az utak ágakkal voltak tele. Büszkék vagyunk arra, hogy 3 és fél nap alatt ezt a helyzetet lekezeltük. Annyit vonultunk, mint máskor egy év alatt – több mint 2600 bejelentés érkezett hozzánk. Óriási volt az összefogás – természetesen egy ilyen hatalmas nagy viharkár országos összefogást igényelt!

Az ünnepségen 15-en vettek át kitüntetést. A díjazottak között voltak tűzoltók, rendőrök, az E.ON üzemvezetője, a Magyar Közút megyei igazgatóságának üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője is kapott elismerést, valamint HVB titkárokat, és a Kormányhivatal Védelmi Bizottság Titkárságának Titkársági ügyintézőjét is kitüntették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!