Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jövőre esküt kell tenniük a tanároknak ahhoz, hogy taníthassanak


Jövőre esküt kell tenniük a tanároknak ahhoz, hogy taníthassanak az új pedagóguséletpálya-törvény végrehajtási rendelettervezete szerint. Emellett egyes tantárgyak oktatásához nem lesz szükség pedagógusi végzettségre.

2024. május 31. után a pedagógusi munkakör betöltéséhez előbb felsőoktatási intézményben kell esküt tenniük a vállalkozó szelleműeknek

– ismertetei a új státusztörvény végrehajtási rendeletének tervezetét a napi.hu.

Emellett az is szerepel a rendeletben, hogy az általános iskolában a tizenhat óráig tartó délutáni foglalkozások közötti szünetekben és az étkezések időtartama alatt a tanulók felügyeletét a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személy is elláthatja.

pedagógusok berézézésre vonatkozó részletszabályokkal nem foglalkozik a rendelet, mindössze a gyakornokok bére van egységesen bruttó 440 ezer forintban meghatározva, ami kedvezmények nélkül nettó 292 ezer forint.

A végrehajtási rendeletet augusztus 8-ig lehet véleményezni.

A kormány szerint egyre vonzóbb a pedagóguspálya, Rétvári Bence szerint rekordmagasak a pedagódufelvételi adatok, nőtt a pálya presztízse és vonzereje.

Nem sokkal azután, hogy a Belügyminisztérium közzétette a státusztörvény végrehajtási rendeletének tervezetét, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár egyeztetésre hívta az oktatási szervezeteket, értesült az Index.

A pénteki tárgyalásra meghívót kapott Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke, Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi elnöke, Muity Mária, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének tagozati elnöke, valamint Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

A végrehajtási rendelet kimondja többek között, hogy „2024. május 31-ét követően a pedagógus szakképesítést vagy szakképzettséggel rendelkező pedagógus csak akkor tölthet be pedagógus munkakört, ha felsőoktatási intézményben esküt tett”.

Az Index megkeresésére a Belügyminisztérium közölte, az eskütétel számos más hivatáshoz hasonlóan erősítheti a pedagógus elkötelezettségét. Hozzátették ugyanakkor azt is, hogy

az eskü szövegéről még nem született döntés, de az mindenképpen a diploma átvételekor történne.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük