Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jönnek az új százforintosok


Korszerűbb fémötvözetet kap az érme.

A 100 forintos érmék alapanyagát korszerűbb fémötvözetre cseréli a Magyar Nemzeti Bank – közölte a jegybank honlapján. A jelenleg használt 100 forintos érmék továbbra is forgalomban maradnak.

A forgalomban levő 100 forintos érme külső megjelenése és legfontosabb paraméterei (például átmérő, vastagság) változatlanok maradnak, ám az alapanyaguk acél helyett réz-nikkel-cink ötvözetre változik. A korszerűbb érme alapanyag alkalmazása az érme-elfogadó automaták stabilabb működése szempontjából is kedvezőbb helyzetet teremt. A 100 forintos érmék jelenleg használt, bevonattal ellátott acél alapanyaga már 20 éve forgalomban van, és az érmegyártás terén napjainkban már csak elvétve alkalmazzák.

Az új alapanyagú 100 forintos érme forgalomban való megjelenése két lépcsőben történik.

A jegybank féléves felkészülési időt és technológiai támogatást biztosít a készpénzellátási lánc szereplőinek, így különösen az automaták üzemeltetőinek, hogy felkészítsék berendezéseiket az új alapanyagú 100 forintos érmék elfogadására. A készpénzforgalomban majd csak ezután, legkorábban 2020 májusában találkozhatunk a korszerűbb 100 forintosokkal.

(Fotó: MNB)

Az új 100 forint érme. (Fotó: MNB)v