Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jönnek a ló nélküli huszárok a Magyar Honvédségbe: fontos harcfeladatot fognak ellátni


Hamarosan ismét lesz modern, nem lovasított, erőszakos felderítést és nagy mobilitást igénylő, különleges műveleteket végrehajtó huszáregység a Magyar Honvédségben, mondta a honvédelmi miniszter.

FOTÓ: MTI/BALÁZS ATTILA

„A huszár több, mint egy lovas katona, a huszár mi vagyunk, a nemzeti karakterünk egyenruhába öltött lényege” – jelentette ki a honvédelmi miniszter szombaton Nyíregyházán, a 18. Nyíregyházi Huszártalálkozó megnyitóján, az Országzászló téri lovas szobornál tartott ünnepségen.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztette az egybegyűlteket, a magyar nemzet egy egész csapatnemet adott a világnak, hagyományait pedig szinte az egész világon ápolják, a szocializmus és a kommunizmus pusztítása miatt viszont éppen a magyarok számoltak le azzal és felejtették el a huszárság intézményét.

A magyar huszár kreatív, eszes, gyors, öntevékeny, bátor, büszke és magabiztos, ezek pedig mind olyan tulajdonságok, amelyek nemcsak katonai erények, hanem ma a nemzetek közötti versenyképesség alapját jelentik.

– fogalmazott a tárcavezető, majd kifejtette, hogy a magyar huszár honfoglaló lovas ősök modernkori utóda és emlékük őre, aki mindennél előbbre tartotta bajtársát és barátját, a lovat.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a Magyar Honvédség újra befogadta a huszárok szellemi örökségét, újra gondoskodik a hagyományok ápolásáról. A néhány éve alakult, idén huszárosztállyá szerveződött, gróf Nádasdy Ferencről elnevezett lovasított alegységről a miniszter azt mondta, hogy a legrégebbi, 1688-ban alapított reguláris magyar ezred örökségét viszi tovább, és lesznek a most felállított és továbbfejlesztett területvédelemnek is lovasított alakulatai.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezután arról beszélt, hogy egy hivatásos, profi haderő sem engedheti már meg magának, hogy az erőszakos felderítést és nagy mobilitást igénylő, különleges műveleteket végrehajtó alakulat ne jelenjen meg a soraiban.

„Az lehetetlen, hogy a huszárhagyományt csak az angol páncélosok vagy a francia ejtőernyősök őrizzék, jól teszik és köszönjük nekik, de nekünk is kell;

hamarosan ismét lesz modern, nem lovasított, fontos harcfeladatot ellátó huszáregység a Magyar Honvédségben. 

(MTI)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük