Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jön az újabb adóemelés: így drágul januártól itthon az üzemanyag


Január elsejétől 20 forinttal, januárt 15-től pedig további 21 forinttal kerül majd többe az üzemanyag a töltőállomásokon. Kétlépcsős lesz ugyanis az áremelkedés, amit a jövedéki adó megemelése okoz. A közteher növelése uniós elvárás, júliusban be is jelentette a kormány, hogy ez ügyben Magyarország is aláveti magát Brüsszel akaratának, így januártól jelentősen drágulnak majd az üzemanyagok. Valamivel később derült ki, hogy az áremelkedés mértéke 41 forint lesz, az azonban csak most vált biztossá, hogy az autósok kímélése érdekében ezt két lépcsőben terhelik majd rá a tankolókra.

  • Úgy döntöttünk, hogy a fogyasztók érdekeit figyelembe véve két részletben érvényesítjük a kötelező jövedékiadó-emelést: az első emelésre január elsején, a másodikra pedig nagyjából január 15-én lehet számítani, először 20, majd 21 forinttal” – nyilatkozta az Indexnek Orosz András, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója.

A tavalyi év azonos időszakához képest egyébként 130-160 forinttal olcsóbbak most az üzemanyagok, de a Mol úgy gondolja, a kétlépcsős áremelés segít a családok terhein.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője szerint egyértelműen a roham elkerülése volt a célja a MOL bejelentésének.

A kétlépcsős adóemelés nélkül január elsején egy 40 literes tankolás esetén 1600 forintos többletköltséggel kellett volna számolni december 31-hez képest.

Ha a kutak többsége követi a MOL példáját, akkor január elseje és január 15-e között a benzin literenkénti ára, átlagosan 566 forint, a gázolajé 603 forint lesz.

A Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke azt mondta híradónknak: sok múlik majd azon, hogy milyen lesz a MOL nagykereskedelmi árképzése, de annak ellenére is szeretnék a MOL példáját követni, hogy a családi benzinkutak kiskereskedelmi különadója a huszonötszörösére nőtt.

Híradónk több benzinkúthálózatot is megkeresett, hogy náluk is több lépcsős lesz-e a jövedéki adóemelés. Egyedül a Shell válaszolt, ők azt írták: az adóemelést a szabályozásnak megfelelően, a piaci trendek figyelembevételével hajtják végre.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük