Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jön az óraátállítás, aztán megszabadulunk tőle


A hatályos uniós irányelv szerint a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart – figyelmeztet az alon.hu.

A nyári időszámítás kezdete: 2021. március 28-án vasárnap hajnali 2 órakor kell egy órával előbbre állítani az órákat hajnali 3 órára.

A téli időszámítás kezdete: 2021. október 31. vasárnap hajnali 3 órakor kell visszaállítani az órát 2 órára.

Az Európai Parlament a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött, ez lehet tehát az utolsó év, amikor váltunk a nyári és a téli időszámítás között. A tagállamok dönthetik el, melyik időzónába kívánnak tartozni – írja a portál.

Az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra, a parlamenti állásfoglalás szerint. A téli időszámítást választó országok utolsó váltása a téli időszámításra 2021. október utolsó vasárnapján történhet meg.

Magyarországon 1954 és 1957 közt az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták, majd 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás. Az Unió először 1980-ban hozta összhangba a nyári időszámítást annak érdekében, hogy az egységes piacon az addigi gyakorlattal ellentétben egyszerre történjen az óraátállítás.