Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jön az év leglátványosabb égi jelensége: ekkor lesznek a leglátványosabbak a Perseidák hullócsillagai


Augusztus 12. és 13. éjjelén lesznek a leglátványosabbak a Perseidák hullócsillagai, az Egy hét a csillagok alatt programsorozat részeként a Perseida-maximum környékére szervezett bemutatókon több mint harminc helyszínen várják majd amatőr csillagászok, csillagvizsgálók és egyesületek az érdeklődőket – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A Perseidák hullócsillagai az év legjobban megfigyelhető meteorzáporaként bukkannak fel az éjszakai égen.Óránként legalább 20-30 hullócsillagra lehet számítani– olvasható a közleményben. – A Perseida meteorraj tetőzése viszonylag hosszú ideig tart, így a környező éjszakákon, augusztus 11-én és 13-án éjjel is érdemes lesz az égboltot vizsgálni.

A Perseidák sötétedéstől kezdődően, este 10 órától érkeznek az észak-keleti égbolt irányából. A felvillanások azonban a radiánstól távolabb, 40-50 fokra is feltűnhetnek. A Hold idén viszonylag korán nyugszik, tovább növelve a sikeres hullócsillagles esélyét.

A HULLÓCSILLAGOK VALÓJÁBAN APRÓ, TÖBBSÉGÉBEN PORSZEMCSE MÉRETŰ MIKROMETEOROIODOK, AMELYEKET TIPIKUSAN ÜSTÖKÖSÖK, OLYKOR PEDIG ASZTEROIDÁK SZÓRTAK SZÉT NAP KÖRÜLI PÁLYÁJUKON.

A Föld éves keringésekor áthalad ezeken a lazán kötött, ritkás porfelhőkön, ütközve az üstökösök hátrahagyott törmelékével.

SZÓRVÁNYOS HULLÓCSILLAGOKAT BÁRMIKOR MEGTEKINTHETŐK AZ ÉGEN, AZONBAN A GYAKORLATBAN EZEK ELÉG RITKÁK.

Megtekintésükre azonban sokkal jobb lehetőség kínálkozik, amikor a Föld évente menetrendszerűen áthalad egy-egy frissebb porfelhőn, amelyeket az utóbbi években-évtizedekben a belső-Naprendszerben járt üstökösök hagytak hátra. Az ilyenkor tapasztalható tömeges, rajszerű hullócsillagzáporokból több tucatot ismerünk, többek között a Quadrantidákat, a Geminidákat, a Leonidákat vagy a Perseidákat.

ÉRDEKESSÉG, HOGY NEVÜKET A HULLÓCSILLAGOK BEÉRKEZÉSI IRÁNYA ÁLTAL KIJELÖLT CSILLAGKÉP UTÁN KAPTÁK, A HULLÓCSILLAGOK LÁTSZÓLAG AZ ADOTT CSILLAGKÉP EGY RADIÁNSPONTJÁBÓL SUGÁRZANAK SZÉT.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló nyári programjain továbbra is közelebbről megvizsgálható nagytávcsövekkel a Jupiter és a Szaturnusz, a legszebb nyári csillaghalmazok és a ködök.

A Perseida meteorrajról bővebb információk a Svábhegyi Csillagvizsgáló blogján találhatók, áll az összegzésben.

(MTI)