Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jön az európai minimálbér: ilyen hatást gyakorolhat a magyarok pénztárcájára


Az Európai Parlament elfogadta azt a minimálbérről szóló törvényjavaslatot, így minimálbér kérdésében egységes álláspont született. De mit is jelent ez: Kötelező lesz, vagy csak ajánlás? Ennek járt utána a HRportal.hu.

Általánosságban elmondható, hogy minimálbér tekintetében kétféle megoldás az elterjedt: van vagy nincs. Általában azokban az országokban ahol komoly szakszervezetek működnek és szakági kollektív szerződésben szabályozzák a minimális jövedelem kérdését, nem kerül minimálbér meghatározásra. Azokban az országokban, ahol igen, ott jellemzően egy minimálbért definiálnak. Ezzel szemben Magyarországon kétféle minimum jövedelem került megállapításra a minimálbér és a garantált bérminimum.

Minimálbér Euróban Forrás: Eurostat

A rend kedvéért a minimálbér 232.000 Ft a garantált bérminimum 296.400 Ft. Ha ezt a logikát követnénk, akkor elvileg szükség lenne egy harmadik kategóriára a felsőfokú végzettségűeknek, amely egyenletes lépték mellett 378 677 Ft-nak kéne lennie. Nem állom meg, hogy ne jegyezzem meg: a Pénzcentrum cikke alapján egy egyetemi(!) végzettséggel rendelkező pedagógus bére pótlékkal 391.248 Ft, tehát mondhatjuk, hogy a felsőfokú minimálbér.

Minimálbér Euróban Forrás: Eurostat

napi.hu információi szerint a jövő évi minimálbért már az uniós követelményrendszernek megfelelően alakítanák ki.

Mit jelent az európai minimálbér?

Az európai minimálbér hallatán az juthat eszünkbe, hogy az európai minimálbér egy EU által meghatározott összeg, amely mindenki számára kötelező érvényű lesz. A valóság nem ez. Az európai minimálbér egy ajánlás, amely a minimálbér összegszerű megállapításához vezető utat jelöli ki. A minimálbér összegének meghatározása továbbra is a tagállamok szuverén joga marad, minden tagállam a maga gazdasági lehetőségeihez mérten alakítja. Az ajánlás be nem tartása nehezen lesz szankcionálható, de mint elvet az elfogadástól számítottan két éven belül kellene implementálni. Az elfogadott ajánlás szerint a minimálbér kialakítása során a szociális párbeszéd, a szakszervezetek megerősítése, a kollektív szerződések számának növelése és ezzel együtt az érdekképviseletek munkavállalók döntéseibe való bevonását helyezi előtérbe, azaz, a központosított, rendelet jellegű megállapítás helyett, a felek tárgyalására tenné a hangsúlyt.

Adja magát a kérdés: vajon politikai vagy közgazdasági kérdés a minimálbér? Tekintettel arra, hogy a minimálbér közvetlen hatással bír a munkaerőpiacra, piaci folyamatokat befolyásol, alapvetően közgazdasági kérdésről beszélünk. Olyannyira, hogy közgazdászok még arról is vitatkoznak, hogy egyáltalán szükség van-e rá vagy sem, vagy egész egyszerűen hagyni kellene a piacot a kereslet-kínálat mentén önszabályozni. Mindkét megközelítés helytálló. Azokban az országokban, ahol a kultúra, az érdekérvényesítés, a jogbiztonság valóban partnerekké emeli a munkáltatót és a munkaadót, ott valóban nincs létjogosultsága. De azokban az országokban, ahol mindez nincs meg, ott szükség van rá.

Sajnos, a minimálbér, bár közgazdasági kérdés, erősen politikával átitatott. A minimálbér emelkedése minden aktuális politikai vezetés kommunikációs eszköze, főleg annak fényében, hogy a magyar ellátási rendszerben a minimálbér rengeteg juttatásnak az alapja. Könnyen és jól kommunikálható a minimálbér emelése, azonban a cehhet a foglalkoztatók fizetik.

De akkor mennyi (lesz) az annyi?

A kérdésre az jogszabályban ajánlásként jelenik meg a mediánbér 60%-a, de ez nem kötelező érvényű, így induljunk ki a jelenlegi adatokból. A minimálbér 232.000 Ft, a garantált bérminimum 296.400 Ft. A napi.hu szerint a szociális partnerek a teljes minimálbér-rendszert felülvizsgálják, és több lehetőséget is megvizsgálnak.

A lap szerint az egyik ilyen lehetőség a minimálbér és a garantált bérminimum összevonása. Ha valóban csak összevonásról beszélünk, akkor jövőre a minimálbér 28%-kal lesz magasabb, mint most. Azon vállalatoknál, ahol van minimálbéren foglalkoztatott dolgozó a bérolló összecsukódását hozhatja magával, vagy a vállalatokat arra kényszeríti, hogy – a bérollók megtartásának érdekében – kisebb léptékkel ugyan, de lekövessék ezt az ugrást. Abban az esetben, ha a garantált bérminimum összege növekszik és úgy kerül összevonásra a két juttatás, már jóval vaskosabb összegeket kapunk.

A másik említett lehetőség az a két összeg súlyozott átlaga alapján kalkulált minimálbér, amely egy 281.000 Ft körüli összeget és 21,1% –os emelkedést jelentene.

További részleteket a HRportal.hu cikkében olvashatnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük