Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jön az automatikus sebességkorlátozó és -vészfék – Új biztonsági extrákat tesznek kötelezővé minden autóban


2022-ben új, kötelező biztonsági berendezéseknek kell az autókba kerülniük. Emiatt drágulni fognak az új autók.

Idén nyártól több új biztonsági felszerelést is kötelező jelleggel be kell szerelni minden új autóba. Ezek egyike a sávtartó, ami figyelmeztet, ha a vezető átlépi a felfestett útburkolati jelet – szaggatott vagy záróvonalat –, illetve képes az autók sávban tartására is – írta a Vezess.hu.

A SÁVELHAGYÁSRA FIGYELMEZTETŐ RENDSZERNEK

 65 és 130 km/h-s, míg az aktív sávtartó berendezésnek 70 és 130 km/h-s sebesség között kell működnie, és legalább 30 centiméterrel a felfestett jelen áthaladáskor hallható, vagy érezhető jelzést adni, illetve visszakormányozni az autót a felfestések közé. Szerencsére a rendszer felülbírálható, ha az autó magától menne rossz irányba, a sofőr bármikor könnyedén átveheti az irányítást.

SZINTÉN KÖTELEZŐVÉ VÁLIK AZ AUTOMATIKUS SEBESSÉGKORLÁTOZÓ, 

ami táblák, térképadatok, és a GPS információi alapján határozza meg az autó sebességét. Persze, ez is felülbírálható, padlóig nyomva a gázpedált nem fog megtorpanni az autó, hanem gyorsul, ameddig a vezető akarja, illetve ameddig a motor erejéből telik.

2022-TŐL AUTOMATIKUSAN VÉSZFÉKEZNIE IS TUDNIA KELL EGY ÚJ AUTÓNAK, 

szembejövő autó, kerékpár vagy gyalogos esetén is.

IDÉN NYÁRTÓL A FEKETEDOBOZ IS KÖTELEZŐ LESZ, 

de az aggódóknak jó hír, hogy az utastérben zajló beszélgetéseket nem rögzíti. A rendszernek kikapcsolhatatlannak kell lennie, de egyszerre csak kevés adatot tárol, amit folyamatosan újra és újra felülír, az aktuális menetadatokkal.

Ha baleset történik, a feketedobozból kinyerhető az autó sebessége, a biztonsági, vezetőtámogató rendszerek állapota, a fékpedál és a kormány állása, a biztonsági övek állapota, és tengernyi, a baleset okainak megállapításához szükséges információ.