Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jön a kötelező visszaváltási rendszer: a betétdíjas üvegek mellet, az italos dobozok és PET-palackok is visszaválthatók lesznek


Hazánkban is kötelezően visszaválthatók lesznek a jövő év elejétől az eldobható italcsomagolások és PET-palackok – derült ki a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által a Greenpeace-nek küldött levélből. A tervek szerint a 400 négyzetméteresnél nagyobb üzleteknek lesz majd kötelező visszaváltania az üres dobozokat és palackokat.

Boon írása annak járt utána, hogy Miskolcon milyen lehetőségek vannak a sörösdobozok és az üvegek visszaváltására, miután a közösségi médiában felmerült a kérdés az egyik helyi csoportban. A Minden Doboz Visszajár kezdeményezés lehet az egyik megoldás, amelynek keretében italos dobozvisszaváltó automatákat szereltek fel az ország több nagy kereskedelmi láncának élelmiszer-áruházába, és a helyszíneket Google térképen össze is gyűjtötték.

Azonban a kötelező visszaváltás bevezetésével a mozgalom automatái megszűnnek. A Boon írása szerint ugyanakkor az Unió Coop áruházlánc már Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is készül az új visszaváltási rendszer kidolgozására, ám ezt nehezíti, hogy a részletek még nem ismertek. A cég azonban

kombinált automaták felszerelését tervezi, amely egyaránt alkalmas többféle üveg, doboz és PET-palack visszaváltására is.

A vármegyei írportál több kisebb italboltot is megkérdezett, amelyek általában a betétdíjas üvegeket igen, ám a dobozokat nem gyűjtik, illetve egy belvárosi üzletben nincs lehetőség a betétdíjas üvegek visszaváltására sem, mert nincsen rá igény.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük