Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jön a gyógyszer, ami új korszakot nyithat a férfi fogamzásgátlásban, ezért más, mint az eddigiek


Jelentős áttörést hozhat a férfiaknak szánt fogamzásgátló gél, mely hatékonyan csökkenti a spermiumszámot, mégsem okoz súlyos mellékhatásokat. A készítménnyel kapcsolatos vizsgálatok kezdete a kétezres évek közepére nyúlik vissza, de csak a közelmúltban nyert bizonyosságot, hogy a megoldás hosszú távon is orvosolhatja több millió férfi problémáját.

Készítő: WANDER WOMEN COLLECTIVE
|
Forrás: Getty Images

Forradalmi áttörést hozhat a férfi fogamzásgátlás területén az a hormonális gél, mely anélkül képes csökkenteni a spermiumszámot, hogy komoly mellékhatásokat okozna – jelentette a CNN. Az egyelőre kísérleti jellegű terméket naponta egyszer kell alkalmazni, működése hasonló a női fogamzásgátló tablettákhoz. A National Institutes of Health és a Population Council nevű nonprofit szervezet közös készítménye két különböző hormont tartalmaz: az egyik a nesztoron nevű szintetikus progeszteron, a másik pedig a jól ismert férfi nemi hormon, a tesztoszteron. Az előbbi azért kulcsfontosságú, mert csökkenti a szervezetben a tesztoszteront, és így visszaveti a spermium-termelődést, az utóbbit viszont a megfelelő libidó és az optimális izomműködés miatt szükséges pótolni.

Ígéretes eredménnyel zárult egy új, több mint 300 alany bevonásával készült kísérlet: a résztvevők 86 százaléka 15 hét alatt elérte az alacsony spermiumszámot.

Ha a páciens a gél használata során kihagy néhány napot, akkor a spermiumok termelődése csak fokozatosan tér vissza a korábbi szintre, ami további védelmet biztosít. A készítmény mellett szól továbbá, hogy a tesztalanyok sem komoly hangulatingadozásról, sem depresszióról nem számoltak be.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban olyan injekciókat tesztelt, melyek a gélhez hasonló módon kombinálták a különböző hormonokat. Jóllehet a megoldás kezdetben kecsegtetőnek tűnt, viszonylag hamar kiderült, hogy az injekciók nem kívánatos mellékhatásokat (például igen súlyos depressziót) okozhatnak.

A szóban forgó gél jóval biztonságosabb alternatívának tűnik, de a tudósok egyelőre még nem kaptak engedélyt a végleges vizsgálat megindítására az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalától (FDA). Ha ez megtörténne, akkor 2025-ben kezdetét vehetné az utolsó tesztfázis.

Forrás: igenyesferfi.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük