Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jön a cigány–magyar békemenet, melynek célja a rasszizmus felszámolása


Első alkalommal rendez cigány-magyar békemenetet a Roma Szeretetszolgálat Budapesten. Az eseményt fiatal romák és nem romák szervezik a kölcsönös megismerés és az elfogadás jegyében. Céljuk a faji és a társadalmi alapú kirekesztés megszüntetése.

Békemenetet hirdetett a Roma Szeretetszolgálat szeptember 9-ére 12 órától az Oktogonra. A szervezők szerint a rendezvény célja a kontraszelekció megszüntetése, a cigány és a magyar barátság elősegítése, megerősítése.

Az esemény egyik szervezője, Schmauzer Viktor közölte: azt szeretné elérni, hogy

a roma nép ne legyen rossz példaként általánosítva és megbélyegezve Magyarországon a származása és a bőrszíne miatt.

A Roma Szeretetszolgálat szerint „a magyarországi cigányság a magyar nemzet államalkotó tényezője, mivel több mint hatszáz éve él itt a Kárpát-medencében”. Mint írták, ennek ellenére az emberek mai napig nem ismerik a roma nyelvet, kultúrát, művészetet, identitást, hagyományt és érzelem világot, mint ahogy azt sem, hogy a romák honnan jöttek, kik ők és merre szeretnének tartani.

Rendszeres atrocitásoknak, fenyegetéseknek, megaláztatásoknak vagyunk kitéve. A cigányok nem szeretnének többet rettegésben, megalázva és kirekesztve élni Magyarországon!

– írták a szervezők.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük