Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jól járhatnak a mobiltulajdonosok: Kötelezővé tennék a cserélhető akkut az EU-ban


övőbeli telefonokba cserélhető akkumulátorok kerüljenek. Érthető érvek vannak mellette, viszont az sem véletlen, hogy egyre több gyártó mozdul a nem cserélhető akkumulátorok irányába – írja a hvg.hu.

2024. december 28-án lép hatályba az EU-ban a szabályozás, melynek értelmében USB-C töltővel kell ellátni többféle eszköztípust. Az új irányelv az okostelefon-gyártók közül az Apple életébe hoz változást, azután már az iPhone-okon is USB-C portnak kell lennie az Apple egyfajta védjegyévé vált Lightning csatlakozó helyett.

A törvényhozók szerint ilyen módon csökkenthető az elektromos hulladék mennyisége, és vitathatatlanul kényelmes is, ha bármely mobilhoz bármelyik töltő használható, hiszen mindegyik USB-C-s.

Azonban hamarosan egy másik változtatást is kikényszeríthet az EU, és azúttal nem csupán az iPhone-okról lenne szó. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament előtt előzetes megállapodásként lévő törvényjavaslat azt szeretné elérni, hogy kötelező legyen cserélhető akkumulátorokkal felszerelni a mobileszközöket. Leginkább környezetvédelmi okokból: egy ilyen megoldással tovább csökkenhető az uniós elektronikus hulladék mennyisége.

Amióta iPhone az iPhone, azóta nem eltávolítható az akkumulátora, viszont az androidos világban volt és van néhány kivétel, de a trend immár egyértelműen az Apple-t követi. S hogy mi az értelme az eltávolítható akkunak? Például az, hogy a felhasználó extra akkumulátort vásárolhat, és ha lemerül az akkuja, egyszerűen kicseréli. Emellett az EU azok dolgát is megkönnyítené, akiknek elromlik az akkumulátora, ugyanis időt és pénzt lehet megspórolni azzal, hogy nem kell ilyenkor szervizbe vinni a telefont.

Mindez jól hangzik, azonban a The Next Web egy másik olvasatra is felhívja a figyelmet. Ha a régóta pedzegetett újítást elfogadják, és a telefongyártóknak cserélhető akkumulátorokat kell tenni a készülékeikbe, akkor vastagabb telefonokat kell tervezniük, mivel csak a zárt akkumulátorok teszik lehetővé a vékonyabb modellek gyártását. Az okostelefonokban használt akkumulátorok kapacitása valószínűleg csökkenni fog, mivel a fogyasztókat arra ösztönöznék, hogy vásároljanak tartalék akkumulátorokat, és teljesen feltöltve vigyék magukkal, és gyakran cseréljék őket.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük