Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jól járhatnak a 30 év alattiak, elindult a kormány új támogatási programja


Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a TV2 Mokka című műsorában ismertette, hogy a kormány Ifjúsági Garancia Plusz Programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre.

Nyitókép: MTI/Beliczay László

Czomba Sándor elmondta: a munkaerőpiacon az 50 év feletti, valamint a 30 év alatti korosztályoknál vannak még tartalékok, a hétfőn elindult program célja a foglalkoztatottság növelése.

AZ IFJÚSÁGI GARANCIA PLUSZ PROGRAM AZOKAT A 30 ÉV ALATTI FIATALOKAT SEGÍTI MUNKATAPASZTALATOT SZEREZNI, AKIK MÁR NEM TANULNAK, ÉS MÉG NEM DOLGOZNAK.

A program első, legfontosabb eleme a bértámogatás: a kormány négy vagy hat hónapig a bruttó bér 50 százalékát átvállalja a munkáltatóktól. Amennyiben a munkahely a lakóhelytől 60 kilométernél távolabb van, a regisztrált álláskereső fiatal maximum egy évig 186 ezer forint albérleti támogatást kaphat – mondta.

Hozzátette, utazási költségtámogatás is igényelhető, amennyiben a munkahely a lakóhelytől 60 kilométeren belül van. Ennek összege 10 kilométerenként 10–12 ezer forint lehet havonta.

Szakmaváltás, átképzés

A program negyedik pillére lehetőséget biztosít szakmaváltásra, átképzésre. Ebben az időszakban a mindenkori minimálbér 150 százalékáig adható pénzügyi támogatás a felnőttképzésben résztvevőknek – emelte ki.

Czomba Sándor elmondta, a kormányzati programok, valamint az ország keleti és déli régióiban nagy számban induló beruházások segíthetnek a fiatalok elhelyezkedésében, a foglalkoztatottság növelésében.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük