Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jogosítvány: egyelőre nem kell vizsgázniuk a 70 éven felüli gépjárművezetőknek


Kötelezővé tennék a 70 éven felüli gépjárművezetők alkalmassági vizsgáját. A kormány nem ért egyet, ráadásul a statisztikák szerint a balesetek többségét a fiatalok okozzák.

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) kezdeményezésére kötelezővé tenné a tagállamok számára a 70 év feletti gépjárművezetők alkalmasságának ötévenkénti felülvizsgálatát – írja az Infostart.hu.

Bár az Európai Unió számos tagállamában valamilyen formában ma is bizonyítaniuk kell az idős sofőröknek, hogy szellemi és fizikai állapotuk alapján továbbra is képesek biztonságosan részt venni a forgalomban, az ETSC szigorúbb ellenőrzést tartana indokoltnak. Javaslatuk mellett azzal érveltek, hogy 2010 és 2018 között 22-ről 28 százalékra nőtt a közlekedési balesetekben elhunyt időskorúak aránya. Ha csak a városi forgalomban bekövetkezett baleseteket nézzük, még rosszabb a kép. Száz – balesetben elhunyt – közlekedőből 38 a 65 év feletti korosztályból kerül ki.

Magyarországon ugyanakkor a baleseti statisztikák nem indokolnak szigorításokat az idős sofőrökkel szemben. A KSH adatai szerint három-négyszer több balesetet okoznak a 21-24, a 25-30, sőt még a 31-35 évesek is, mint a 65 felettiek – emlékeztet a portál.

Az orvosok szerint a legnagyobb biztonságot az jelenti, ha a sofőr alkalmazkodik a korához, és a vezetési képességének megfelelő tempóban vezet, és csak ott és csak akkor, ahol és amikor nem jelent veszélyt sem másokra, sem önmagára.

kozlekedesbiztonsag.kti.hu oldal most összeszedte, hogy hazánkban évtizedek óta kötelező orvosi felülvizsgálaton részt venni,

40 éves korig 10 évente
40 és 60 év között 5 évente
60 és 70 év között 3 évente
70 felett 2 évente

A kormány nem támogatja

A kormány semmiképpen sem támogatja az uniós javaslatot, melynek értelmében a 70 évesnél idősebb gépjárművezetőknek ötévente vizsgán kellene bizonyítaniuk, hogy rendelkeznek-e a vezetéshez szükséges képességekkel és tudással – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Szerinte nem az életkortól függ, hogy ki mennyire biztonságosan vezet.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük