Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jó hírt kaptak az autósok – Ekkor szűnhetnek meg a mennyiségi korlátozások a benzinkutakon


A kisebb töltőállomásoknak évekre lesz szükségük az árstop okozta veszteségek ledolgozására.

Fotó: 24.hu

Január közepére állhat helyre a benzinkutakon a korábbi, az árstop bevezetése előtti ellátási rend – nyilatkozta Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a 24.hu-nak. Szerinte mindenki igyekszik a régi beszállítóival felvenni a kapcsolatot, amit korábban az árstop bevezetése szakított meg, hiszen a hatósági árak miatt nem érte meg az importőröknek Magyarországra üzemanyagot szállítani. A kisebb kutakat korábban a Mol látta el üzemanyaggal, de egyre csökkenő mértékben, az árstop eltörlése előtti három hétben pedig már egyáltalán nem szállított nekik semmit a vállalat. A kisebb kutaknak Egri szerint amúgy is évekbe fog telni, mire kiheverik az árstop okozta veszteségeket, hiszen 13 hónapon át nem volt hasznuk azon, hogy 95-ös benzint és gázolajat adtak el.

„Most még egy kicsit döcög az ellátás, de már nem olyan vészesen, mint az ársapka eltörlése előtti időszakban. Már nem jellemző, hogy több napig ne legyen egy kúton üzemanyag, inkább csak néhány óráig fordulhat elő hiány, ameddig nem ér oda a tartálykocsi” – mondta Egri.

Ugyanakkor új veszély is van a láthatáron, hiszen a piaci áron mért üzemanyag megfizetését nem biztos, hogy bírni fogják az emberek az elszálló infláció és a dráguló élelmiszerárak miatt. Arról mi is írtunk, hogy a Publicus Research felmérése szerint átlagosan 887 forintra jön ki az a literenkénti üzemanyagár, ami fölött az autósok jelentős része letenné a járművét és más közlekedési eszköz után nézne.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük