Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jó hírt kaptak a magyarok: Még több kedvezmény és lehetőség kapnak a lakásbiztosítással rendelkezők


Módosította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fogyasztóbarát otthonbiztosítási konstrukció feltételeit. Újdonság például, hogy ezeknél a termékeknél a kártérítési igények csak 5 év elteltével évülnek el. A biztosítók nem évente hanem negyedévente módosíthatnak a díjon.

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) eddigi tapasztalatai nyomán a jegybank módosította a konstrukció feltételeit – jelentette be az MNB. Mint hangsúlyozták, ezek egy része (az eddigieken túl) további kedvezményeket és gyorsabb ügyintézést jelenthet a biztosítottaknak.

A biztosítók MFO termékükhöz ezentúl célzott hűség-, partnerkedvezmények mellett, a gyermeket nevelőknek családi kedvezményeket is kínálhatnak. A biztosítók az eddiginél egyszerűbben mérhetik fel szerződéskötés előtt az ügyfelek igényeit. Újdonság az is, hogy az MFO-szerződések esetén a kártérítési igények csak az esedékességüktől számított 5 év elteltével évülnek el. Bővülnek a kárrendezéssel kapcsolatos elvárások: a konstrukciót kínáló biztosítók a kárbejelentést, de legkésőbb a kárszemlét követő 5 munkanapon belül kérhetik az ügyfelektől, hogy azok küldjék meg a kár elbírálásához szükséges dokumentumokat.A biztosítók az eddigi éves gyakoriság helyett negyedévente módosíthatják MFO-termékeik meghirdetett díjait, biztosítási összegeit, ami a fogyasztókért folyó versenyt élénkítheti (a már meglévő szerződések díjait természetesen változatlanul évente egyszer lehet csak módosítani). Jegybanki elvárás az is, hogy a korábban szerződött ügyfelek nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe az újonnan szerződést kötő ügyfelekhez képest.

A pályázást megkönnyítendő az MFO-val újonnan piacra lépő biztosítók az eddiginél tágabb határidőt kapnak a konstrukcióhoz kötődő több informatikai feltétel teljesítésére. Az alkuszok, többes ügynökök értékesítését segíti majd, hogy a frissített pályázati kiírás szerint biztosítóknak ingyenesen elérhetővé kell tenni az MFO-k értékesítésére szerződött közvetítők számára a konstrukciók díjkalkulációjához és a szerződéskötéshez szükséges webes támogató rendszert.
MTI