Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jó hírt kaptak a leendő mobilvásárlók – Jelentős változás léphet életbe a telefonoknál


Régóta érett már a kijózanító pofon a vevők életét megkeserített gyártók számára.

Az USB-C töltőport kötelezővé tételét követően az Európai Unió az akkumulátorok terén kíván jelentős fenntarthatósági követelményeket bevezetni. A 2020 decemberében leleplezett, a Parlament és a Tanács által most előzetesen jóváhagyott szabályozás az akkuk teljes életciklusát lefedi, a gyártásukhoz felhasznált alapanyagoktól a tönkrement akkuk újrahasznosításáig szigorú követelményeket támaszt a környezetvédelem érdekében.

A szabályozás az átlagos fogyasztók számára is hoz majd kézzel fogható előnyt: előírja a fogyasztóelektronika cégek számára, hogy a hordozható termékeikben lévő akkuknak könnyedén cserélhetőnek kell lenniük, méghozzá közvetlenül a fogyasztók által.

TÖRVÉNNYEL HOZZÁK VISSZA A RÉGI SZÉP IDŐKET, MIKOR A HÁTLAP LESZEDÉSÉVEL BÁRKI PILLANATOK ALATT KICSERÉLHETTE A TELEFONJÁNAK, TÁBLAGÉPÉNEK, LAPTOPJÁNAK TÖNKREMENT AKKUJÁT.

Az életbe lépéséhez még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia a szabályozást, a cserélhető akkus követelménye ezt követően három és fél évvel lép majd hatályba, onnantól kezdve válik tilossá a nem cserélhető akkus eszközök piacra dobása.

A törvénycsomagnak garantáltan nem örülnek a fogyasztóelektronikai cégek és az akkugyártók, hiszen az előbbiek bevételtől eshetnek el, az utóbbiak élete pedig nagyon megdrágulhat az újrahasznosított anyaghasználati követelmények miatt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük