Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jó hírt kaptak a közlekedők, megújulnak a rossz falusi utak


Újabb 5 milliárd forint összegű pályázatot írtak ki kistelepülések számára út-, járda- és hídfelújításra a Magyar Falu program keretében.

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár ismertette: az ötezer főnél kisebb lélekszámú települések pályázhatnak vagy út-, illetve hídfelújításra 45 millió forintig, vagy járdafelújításra 10 millió forintig. A pályázatokat június 14-től július 14-ig lehet benyújtani, és várhatóan még nyár végéig elbírálják.

A kormánybiztos elmondta, hogy a falusiak életminőségének javítása érdekében 2019 óta a Magyar Falu program jelentős támogatást nyújt az otthonfejlesztés, az alapfokú oktatás és az egészségügyi ellátás terén, illetve a szociális szférában, de emellett nagy hangsúlyt kap a közlekedésfejlesztés is.

  • A falusi vasútállomások fejlesztésre 2019 óta 2 milliárd jutott.
  • A falvakat összekötő alacsonyabb rendű állami utakból eddig összesen több mint 3700 kilométer újult meg, idén pedig még várhatóan 1000 kilométer, minderre összesen 278 milliárd forintot fordítanak.
  • Az önkormányzati utak, hidak felújítására eddig mintegy 2800-an kaptak pályázati támogatást, 1300-an járdafelújításra, több mint 100 pályázó pedig kerékpárútra.
  • Mindezek támogatása mintegy 80 milliárd forint, így a kistelepülések közlekedés-fejlesztésére összesen már több mint 360 milliárd forintot költött a kormány a Magyar Falu program keretében.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük