Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jó hírt kaptak a magyar családok – Több családtámogatási kedvezményt is meghosszabbít a kormány 2024 végéig


Fotó: naphire.hu

A 30 éves kor alatt szülő nők szja-mentességének bejelentése után több családtámogatási kedvezményt is meghosszabbít a kormány szerda esti rendelete: a Bank360 cikke szerint a babaváró hitel, a falusi csok és az új építésű lakásokra igénybe vehető áfavisszaigénylés határideje eredetileg idén december 31-én járt volna le, azt azonban most két évvel, 2024 december 31-ig kitolták.

A három fontos változás:

  • Az új lakások építésénél és vásárlásánál az áfavisszaigénylési kedvezmény is év végén járt volna le, de a rendelet ezt két évvel, 2024. december 31-ig meghosszabbítja. A jogosult családok maximum 5 millió forintig visszaigényelhetik az építési vagy vásárlási költségeik áfáját.
  • A használt lakásokra igényelhető csok szabályain is módosítottak: az úgynevezett falusi csok is kap még két évet.
  • A babaváró hitellel és támogatással ugyanez a helyzet: a határidő két évvel hosszabb lesz, de a támogatás egyéb feltételei nem változtak.

A babaváró hitel összege továbbra is 10 millió forint, amit szabadon lehet felhasználni. Az igénylő családok számára egy gyerek megszületése után kamatmentessé válik a hitel, három gyerek esetén pedig támogatássá változik, azaz nem kell visszafizetni. Egy hete Tállai András államtitkár még arról beszélt, hogy több mint 4500 családnak kell visszafizetnie a csok-ot, mert nem született gyerekük.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük