Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Jó hír közölt a KSH! 11,5 %-al nőtt, így 1550 forint felett a fizikai munkások bruttó órabére


A fizikai munkások és a középvezetők bruttó órabére jelentős emelkedésnek indult tavalyhoz képest. A bérnövekedést a munkaerőhiány miatt várhatóan a nehéz gazdasági helyzet sem fogja lassítani.

Fotó: Shutterstock

A friss kutatások szerint a fehér- és a kékgallérosok bére is jelentős növekedésnek indult.

11,5 %-al nőtt a fizikai munkások bruttó órabére

A Trenkwalder 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből készült felmérése szerint 2022 második negyedévében 1553 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, ami 11,5 százalékos emelkedés az egy évvel ezelőttihez képest. „Tovább gyorsult a bérkiáramlás, de az átlagban 11,5 százalék a 2. negyedévben éppen arra volt elég, hogy a legutóbbi inflációs jelentésben közzétett pénzromlás hatását ellensúlyozza: a KSH adatai szerint júniusban a fogyasztói árak 11,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban” – mutat rá Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója. „Mivel számos iparágban továbbra is komoly a munkaerőhiány, a bérnövekedés tovább gyorsulhat. A munkavállalók igényei ugyanis gyorsan igazodnak a magasabb inflációs várakozásokhoz.”

Átlagos órabérek régiókra bontva

  • Dél-Dunántúl: 1370 forint
  • Közép-Dunántúl: 1640 forint
  • Közép-Magyarország: 1930 forint

A középvezetők bére 10,2%-al nőtt

A nagyobb cégeknél is emelkedni látszik a bérezési mutató. A Moore Hungary több mint 60, leginkább nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében a tavalyi év második negyedévéhez képest 10,2 százalékos bérnövekedést tapasztalt.

„A magasabb infláció mára a középvezetői szegmensben is kikényszerítette a nagyobb mértékű béremeléseket” – mondta Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere. „Egy évvel korábban mindössze 4,4 százalékos volt az átlagbér emelkedésének a mértéke ebben a körben. Kérdés, hogy a jelenlegi 10 százalék körüli bérnövekedés elegendő lesz-e a vezető munkavállalók hosszú távú megtartásához. Ebben a körben egy jó munkahelyváltással könnyen elérhető nagyobb bérnövekedés is, igaz, ennek esélyét a küszöbön álló recessziós időszak nagyban csökkentheti.”


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük