Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jó hír érkezett a leendő magyar lakásvásárlók számára


Az otpotthon.hu legfrissebb adatai azt mutatják, hogy bár az eladók többsége egyelőre kivár, de az eladásra kínált lakásoknál a sikeres értékesítés reményében egyre többen csökkentik a meghirdetett árat.

Forrás: Népszava

Az ingatlankereső jelenlegi állományában a budapesti és Pest vármegyei lakások esetén 9 ezer hirdetésen, 29 ezer alkalommal módosítottak az eladók az eredetileg kért összegen. Vagyis számos esetben többször is változtattak, tízből kilenc alkalommal lefelé.

Az otpotthon.hu statisztikái alapján november közepe óta azok az eladók, akik a fővárosban és Pest vármegyében tavaly meghirdetett lakásuk esetében lejjebb vitték az eredetileg megjelölt árat, átlagosan 6 százalékot engedtek. Azok, akik emeltek, viszont 9 százalékkal kérnek többet az ingatlanukért. Számosságukat tekintve ugyanakkor továbbra is igaz, hogy az eladók jelentős része inkább kivár, az ingatlanok 78,2 százalékánál nem történt ármódosítás,

MÍG 18,7 SZÁZALÉKÁNÁL CSÖKKENT A HIRDETÉSI ÁR.

Ha az árváltozást a portál teljes fővárosi és Pest vármegyei állományra vetítjük, akkor az az eredmény jön ki, hogy a térségben összességében 2 százalékos volt a négyzetméterre számított árcsökkenés az elmúlt két hónapban: a fővárosban nem volt érdemi elmozdulás, viszont a megyében 4,7 százalékos volt a visszaesés.

„A számadatok alapján az eladók is megpróbálnak alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, de fontos hozzátennünk, hogy ez csak egy pillanatkép a piac jelenlegi állapotáról, néhány hetet mindenképpen érdemes várni a folyamatok átfogóbb értékelésével” – mondja Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője., aki hozzátette azt is, hogy az egyre gyakoribbá váló módosítások arról tanúskodnak, hogy az eladók egyre bizonytalanabbak, ha meg kell határozniuk a még tavaly meghirdetett lakásuk reális árát.

BÁR MÁR TAVALY ÉV VÉGÉN IS MEGFIGYELHETŐ VOLT, HOGY A KORÁBBINÁL FONTOSABB SZEMPONT LETT A VEVŐK SZÁMÁRA EGY-EGY INGATLAN FENNTARTHATÓSÁGA, A PORTÁLNÁL ARRÓL SZÁMOLTAK BE, HOGY HÁROMSZOROSÁRA NÖVEKEDETT AZ EZEKHEZ KAPCSOLÓDÓ KERESÉSEK SZÁMA.

A még tavaly meghirdetett lakásoknál az új építésűeknél és a még épülő projekteknél a legalacsonyabb (a meghirdetett ingatlanok 6 százalékánál történt csökkentés), és némileg meglepő módon a paneleknél a legmagasabb azoknak az eladóknak az aránya, akik engedtek az eredetileg megadott összegből. Az otpotthon.hu szakértőinek összegzése szerint az ország más területein is hasonló folyamatok tapasztalhatóak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük