Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jó hír az építkezőknek és felújítóknak: brutálisan drága alapanyagok ára csökkent


Több mint 30 százalékkal olcsóbb lett a betonacél, és mintegy 25 százalékkal mérséklődött a fa, illetve a fűrészáru ára a közelmúltban, de az ukrajnai háború előtti szintnél még ezek a termékek is 10-15 százalékkal drágábbak – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet Wiesinger Raimund, a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) elnöke adott a VG-nek.

Nemrég egyes termékek a háború előtt jegyzettnél már akár 40 százalékkal is többe kerültek, és jókora kihívásokkal néztek szembe az ellátási lánc szereplői az anyaghiány és a szállítási határidők csúszása miatt is.

Az elmúlt egy hónapban azonban bizonyos termékkategóriákban szépen korrigáltak az árak: az acéltermékek esetében például a nemzetközi árfolyamok, és a beszerzési láncok is átrendeződtek, az Ukrajnában megsemmisült gyártókapacitást más forrásokból – köztük Törökországból – pótolni tudták a kereskedők. Több terméknél emellett már nincs anyaghiány.Az árcsökkenéshez részben az is hozzájárult, hogy Magyarországon telítődtek az értékesítési csatorna szereplői, a korábbi hiányjelenségek miatt építő- és nyersanyagkészleteket halmoztak fel a gyárak, továbbá a kereskedők és a kivitelezők is több hónapra előre bevásároltak a különböző építési fázisokhoz, hogy ne lassuljon le a kivitelezés.

Wiesinger Raimund szerint a betonacél és a faanyagok árának mérséklődése jó lakmuszpapír a piacon, előrevetíti, hogy más termékkategóriákban is előbb-utóbb korrekcióra kerülhet majd sor. Hozzátette mindazonáltal, hogy a teljes fordulatszámra kapcsolt építőanyag- és építésitermék-gyárak közötti árversenyből eredő korrekciót

a forintgyengülés, az importált gyártási nyersanyagok további áremelkedése és az energiaárak elnyelhetik.

VG-ben kedden megjelent cikk szerint a hazai építőanyag-piaci szereplők óvatosabb megrendelői magatartást érzékelnek, de arra számítanak, hogy a megkezdett beruházások, felújítások az év végéig folyamatos keresletet biztosítanak az iparág szereplőinek.