Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jó évet zártak a kormányzati dolgozók: Több mint 8 milliárd forint jutalmat fizettek ki a minisztériumokban


Majdnem annyi pénzt költött magára a kormány 2021-ben, mint az óvodákra: a 24.hu számítása szerint 238 milliárd 843 millió forintba kerültek a minisztériumok, ami nem sokkal marad el az óvodákra, óvodai nevelésre fordított kiadásoktól, ami összesen 309,4 milliárd forint.

Fotó: Kovács Attila, MTI

A minisztériumok a dolgozóik személyi juttatásaira 115,3 milliárd forintot fordítottak, ami az előző évhez képest 16 százalékos növekedés. Mivel összesen több mint 11 ezren dolgoznak a minisztériumokban, egy alkalmazott átlagosan több mint 10 millió forintba került az adófizetőknek.

24.hu számításai szerint illetményekre 80,9 milliárd forint ment el, ami azt jelenti, hogy 613 ezer volt az átlagos havi illetmény a tárcáknál 2021-ben. Ez jóval több a bruttó átlagkeresetnél, amely a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 438,8 ezer forint volt abban az évben. A legmagasabb átlagilletményeket a Honvédelmi Minisztériumnál és a Miniszterelnökségen fizették, 690 ezer, illetve 665 ezer forintot.

Jutalmakra több mint 8 milliárdot fizettek ki. Egy átlagos minisztériumi dolgozó közel 750 ezer forint jutalmat kapott, de a Miniszterelnökségnél, a Külügyminisztériumnál és a Honvédelmi Minisztériumnál az egymillió forintot is meghaladta az éves jutalom, továbbá az akkor még létező Innovációs és Technológiai Minisztériumnál (ITM) és az Agrárminisztériumnál is csak pár ezer forint hiányzott a milliós átlaghoz.

A közigazgatási államtitkárok közül a honvédelmi tárcánál alkalmazásban lévő Vidoven Árpádé a legnagyobb jutalom, ő 10,5 millió forintot kapott. A lap kereste a Honvédelmi Minisztériumot, hogy megtudják, Vidoven mivel érdemelhette ki a kimagasló jutalmát, de több hét elteltével sem reagáltak.

Forrás: 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük