Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Újabb jelentős drágulás jön a boltokban, ezúttal a tej és a vaj ára emelkedik


Aligha tudják pótolni az EU tagállamai az ukrán mezőgazdaság háborús veszteségeit, az aszály és a viharok órási károkat hagytak maguk után. Az extrém időjárás hatásai az árakban is meg fognak jelenni a szakértők szerint, a gazdáknak pedig intő jel volt a 2022-es nyár.

Fotó: Tóth Gergő
| Forrás: Népszava

A csapadékhiány csaknem minden európai országban okozott komoly károkat az agrárium minden területén. A szántóföldi növények terméshozama jelentősen csökkent, írja a VG. Az első becslések szerint Franciaországban 15 százalékos, Romániában 35 százalékos veszteséggel kell számolniuk a gazdáknak. Belgiumban és Hollandiában a zöldség- és gyümölcstermesztőket is jelentős veszteségek érik, a legelők kiégtek, emiatt a tejtermelők rekordalacsony hozamot értek el. Ez várhatóan tovább drágítja a tejtermékeket és a vajat, de a takarmányárak drágulásával is számolniuk kell.

Sok gazdálkodónak várhatóan az idén nyári aszály már a tevékenység befejezését hozza magával  a lap szerint. Ennek oka, hogy több mint egy éve folyamatosan emelkednek az alapanyagárak, a növénytermesztőknek a szinte megfizethetetlen műtrágyaárak, míg az állattartóknak a már tavaly egekbe szökő takarmányárak okozzák az ellehetetlenülést. Az idei szezon mérlegére még ugyan várni kell, de a tapasztalatokat mindenhol levonták a gazdák: az egyre szélsőségesebb időjáráshoz kell alkalmazkodni, és nem lehet tovább hatékonyan gazdálkodni az évtizedek óta bevett termelési gyakorlatokkal.