Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jelentős változások jöhetnek a hazai üzletláncokban: a pazarláscsökkentés ellen lépne fel a kormány


A pazarláscsökkentés lesz a célja a kormánynak, az intézkedés pedig a hazai legnagyobb boltláncokat is érintheti.

Fotó: romkat.ro

Olyan szabályozott rendszerről van szó, amelyben könnyen és hatékonyan beavatkozva segíthető az élelmiszermentés. A nonprofit szervezettől átláthatóságot várnak, ezzel együtt azt is, hogy segítsen a visszaélések megelőzésében – adta hírül a Napi.hu az Agrárminisztérium által létrehozott Élelmiszermentő központ közleményére hivatkozva.

Folyamatosak a szakmai egyeztetések az Agrárminisztérium (AM), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az Élelmiszermentő Központ (ÉMK) és a kiskereskedelmi vállalkozásokat tömörítő szövetségek között – tájékoztatott a tárca.

Pedig amikor az áruházláncok első körben felmérték az új szabályozás várható hatásait, többen a kínálat csökkenésétől tartottak, és attól, hogy a törvény végső soron a termelőket is károsíthatja. A 100 milliárd forintnál nagyobb nettó árbevételű élelmiszer-áruházaknak kötelező lesz az élelmiszerárut felajánlaniuk az ÉMK-nak legalább 48 órával a minőségmegőrzési időtartamuk lejárta előtt.

Bár már február 1-én hatályba lépett a változás, az első hulladékcsökkentési terveket csak május végéig kell benyújtani, vagyis a program leghamarabb júniusban indulhat el. A szabályozás hatálya alá tartozik a Lidl, a Spar, a Tesco, az Auchan, a Penny Market és az Aldi is – írta a lap.