Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jelentős változás jön az oktatásban: nagy változásra figyelmeztették a diákokat


A közeljövőben a pontszámítás mellett a jelentkezés egy nagyon fontos eleme is változik: a 2023. szeptemberben induló képzésre felvételizők már csak Ügyfélkapuval hitelesíthetik az E-felvételiben leadott jelentkezésüket.

Fotó: kozepiskolaifelvetelielokeszito.hu

A 2023-as eljárás elektronikus lesz, így csak Ügyfélkapuval lehet hitelesíteni, ezzel pedig megszűnik a hitelesítő adatlap postai beküldése. Fontos, hogy a szükséges dokumentumokat kizárólag elektronikusan lehet benyújtani, ezeket az E-felvételiben kell feltölteni, a postán küldés nem opció.

Mindez azt jelenti, hogy elengedhetetlen az Ügyfélkapun regisztrálni azoknak, akik szeretnének jelentkezni egy 2023 szeptemberében induló képzésre.

A KERESZTFÉLÉVES ELJÁRÁSBAN, VAGYIS A 2023. FEBRUÁRBAN INDULÓ KÉPZÉSRE JELENTKEZŐKET UGYAN NEM ÉRINTI A VÁLTOZÁS, AZONBAN SZÁMUKRA IS JAVALLOTT ÜGYFÉLKAPUT NYITNIUK ÉS AZZAL HITELESÍTENI, ÍRJA A FELVI.HU.

A magyar felsőoktatás átalakulás előtt áll, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter júliusban arról beszélt, hogy az oktatási intézményeknek jóval több jogosítványuk lesz a hallgatók kiválasztásában.

Az átalakításokról szólva említette, hogy

  • a felvételi rendszer továbbra is 500 pontból áll,
  • ebből 100 pont a középiskolai tanulmányi eredményektől függ,
  • 300 pont az érettségi eredményétől,
  • 100 pontról pedig a jövőben maga az egyetem dönthet, „akár szóbeli vizsgáztatással, akár sport-, művészeti vagy bármilyen más teljesítmény tekintetbevételével”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük