Közzétette - Kategória - Szabolcs Szatmár Bereg megyei sziréna, Szatmár - Szabolcs - Rétköz térség hírei

Jelentős fejlesztéssel újul meg egy szabolcsi ukrán határátkelőhely


Átépül a 4-es főút végpontját képező záhonyi határátkelő, amihez kapcsolódóan kihirdették a fejlesztést előkészítő közbeszerzés nyerteseit; többek közt az utaskiszolgálás színvonalának emelése is kiemelt feladat, akárcsak a területstruktúra újragondolása.

Képünk illusztráció Fotó: Origo

Magyar Építők cikke szerint az Országos Rendőr-főkapitányság a TED-en közzétette a záhonyi határátkelő megújulását előkészítő közbeszerzés végeredményét. A közúti határátkelőhely fejlesztésével kapcsolatban három feladathoz hirdettek nyertest:

  • az előkészítő tervezői feladatokat az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft.;
  • a fejlesztés tervellenőri feladatait a Bakonycentrum Kft.;
  • a műszaki ellenőri feladatokat pedig a Perfektum Mérnöki Kft. végzi el.

A beruházást az összegzés azzal indokolja, hogy a határátkelőhely infrastruktúrája a megnövekedett forgalom miatt erősen amortizálódott: a határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő határrendészeti és pénzügyőri állomány munkakörülményei romlottak.

A FEJLESZTÉS FŐ CÉLJA A HATÁRÁTKELŐHELY ÁTERESZTŐKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSE, VALAMINT A KÜLSŐ ÉS BELSŐ UTASFORGALMI ÉS SZOLGÁLATI TEREK FEJLESZTÉSE.

Ugyanakkor az utaskiszolgálás színvonalának emelése is kiemelt feladat, akárcsak a terület és helyiségstruktúra újragondolása a XXI. századi funkcionális igényekhez illeszkedve.

A projekt tartalmazza a határátkelőhely épületeinek és létesítményeinek megújítását, átépítését, valamint az átkelőhelyi környezet (gyalogos és gépjármű közlekedési felületek) rendezését. Az ezekhez szorosan kapcsolódó infrastruktúrát is fejlesztik: többek közt az energiaellátó rendszerek, a térvilágítás és az utastájékoztatás is megújul.

A tervezendő magasépítési létesítmények nettó alapterülete 6000 négyzetmétert tesz ki.