Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jelenleg közel 150 településen küzdenek üzemanyaghiánnyal a kis kutak


A jövő héten sem szállít üzemanyagot a kis benzinkutak számára a MOL – ez derül ki abból a levélből, amit a Független Benzinkutak Szövetsége hozott nyilvánosságra. Jelenleg közel 150 településen küzdenek a kis kutak üzemanyaghiánnyal, a hatósági árrendszer pedig még tovább nehezíti a kis és családi benzinkutak túlélését. A szakértő úgy látja, a jelenlegi körülmények miatt sokan zárhatnak be a következő időszakban.

Fotó: Getty Images

A holtankoljak.hu adatai szerint, több mint 150 faluban és városban nincs elegendő üzemanyag, és már olyan nagy településen is akadozik az ellátás, mint Baja, Szombathely vagy Nyíregyháza.

A Mol ettől a héttől kezdve nem szállít üzemanyagot azoknak a partnereiknek, akikkel az ársapka bevezetése után állapodtak meg azzal a kitétellel, hogy nem biztos, hogy tudják teljesíteni a szerződést, mert az országos ellátásbiztonság az elsődleges szempont. Az olajtársaság stratégiai ügyvezető igazgatója korábban azt ígérte, minden héten felülvizsgálják, hogy tudnak-e üzemanyagot szállítani a kisebb kutaknak. Bacsa György úgy fogalmazott: „lényegében heti taktikai tervezést folytatunk, minden héten megtudjuk mondani, hogy az országba a hazai termelés az importnak az egyensúlya az lehetővé teszi vagy nem.”

Üzemanyagra pedig nagy igény van, amit a folyamatos autós forgalom is bizonyít. A kisebb kutak azonban továbbra is nehéz helyzetben vannak. Pénteken kapták meg a Mol levelét, amely szerint: a jövő héten sem szállítanak üzemanyagot a kis,- és családi vállalkozások által üzemeltetett kutaknak.

A Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke, Gépész László szerint emiatt több ezer ember megélhetése került veszélybe.

A támogatások kapcsán pedig túl nagy a csend – ezt már Bujdos Eszter mondta. A szakértő úgy véli, a hatósági árrendszer még tovább nehezíti a benzinkutak működését, a független kutak 20 százaléka ráadásul még mindig nem kapta meg a harmadik negyedévre ígért támogatást. Mindezek miatt sokan bezárhatnak. A holtankoljak.hu ügyvezetője úgy véli, „hogy az átmeneti időszakban az üzemszünet hirdetése lesz az, ami egyre több benzinkúton bekövetkezik, hiszen itt 10-20-30 éves vállalkozásokról van szó.

Az ATV Híradó kereste a kormányt az ügyben, válaszukban azt írták: a Mol az országos ellátásbiztonság szem előtt tartásával hozta meg korlátozó intézkedését, mely átmeneti jellegű. Hozzátették: eddig csaknem 15,4 milliárd forinttal járultak hozzá a kisbenzinkutak működésének fennmaradásához és az ellátásbiztonság garantálásához.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük